10. Calendarul privatizarilor: Guvern, caut petitori pentru CFR Marfa si Tarom

10. Calendarul privatizarilor: Guvern, caut petitori pentru CFR Marfa si TaromGuvernul va scoate la vanzare un pachet minoritar de actiuni de la CFR Marfa pana la finele anului, urmand sa privatizeze operatorul de transport atunci cand conditiile pietei o vor permite, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

CFR Marfa a incheiat anul trecut cu pierderi de 354,2 milioane de lei, in crestere cu 3,5% fata de 2009, in conditiile in care a transportat un volum de marfa mai mare cu 4,1%, potrivit datelor preliminate ale operatorului.

Pentru acest an, CFR Marfa estimeaza ca va transporta acelasi volum de marfa, respectiv 30,7 de milioane de tone.

CFR Marfa detine un parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane si peste 900 locomotive.

9. De unde au pornit afacerile vedeta din IT-ul romanesc

9. De unde au pornit afacerile vedeta din IT-ul romanescUn subsol al unei cladiri unde vecinii isi depozitau muraturile sau cartofii, o casa inchiriata, un Internet café sau un apartament de bloc modest amenajat. Ce au in comun? Sunt locurile unde au inceput cateva dintre cele mai importante afaceri din IT-ul si online-ul din Romania.

TotalSoft, unul dintre cei mai mare producatori locali de software, cu afaceri de 22,4 milioane de euro anul trecut, a fost fondat in decembrie 1994 de catre o echipa de sase tineri din cadrul Centrului de Calcul al Energomontaj, condusa de Liviu Dan Dragan, actualul director general al companiei.

Cladirea Energomontaj de pe Calea Dorobanti din Bucuresti (fata in fata cu restaurantul Perla) a fost si locul in care tinerii au pus bazele noii companii, acestia inchiriind patru camere si un hol la etajul al treilea.

8. Acuzatii in sectorul financiar

8. Acuzatii in sectorul financiarAstra va cere convocarea unei adunari generale extraordinare a UNSAR pentru o analiza a declaratiilor presedintelui asociatiei, Cristian Constantinescu, privind industria, pe care seful asiguratorului, Radu Mustatea, le considera "iresponsabile si deplasate", acuzatii respinse insa de Constantinescu.

"Astra a perceput recentele afirmatii ale presedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu, ca fiind facute in numele Allianz-Tiriac Asigurari si venind din partea unui angajat al acestei companii, si nu din partea unei persoane care ocupa aceasta pozitie in uniune. Afirmatiile lui Constantinescu, total deplasate in opinia mea, sunt o declaratie de lupta competitionala pentru ca scoate in evidenta Allianz-Tiriac si ii bagatelizeaza pe ceilalti asiguratori", a declarat presedintele Directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea (foto).

Constantinescu a spus ca declaratiile cu privire la industria asigurarilor sunt personale si se bazeaza pe rezultatele analizei cifrelor oficiale.

7. Ce planuri are cel mai activ investitor imobiliar pentru 2011

7. Ce planuri are cel mai activ investitor imobiliar pentru 2011Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI), cel mai activ investitor din real estate-ul local, se pregateste pentru listarea la Bursa din Bucuresti si pentru prima dezvoltare in regie proprie. Care sunt motivatiile? Ne raspunde Martin Slabbert, managing director al NEPI, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

La fel ca si in 2009, sud-africanii de la New Europe Property Investment (NEPI) au incheiat anul trecut cea mai mare tranzactie din piata imobiliara locala: au platit peste 100 de milioane de euro pentru cladirea Floreasca Business Park, amplasata in zona Aurel Vlaicu. Pe langa aceasta tranzactie, NEPI a achizitionat si un mic spatiu logistic in apropiere de aeroportul Henri Coanda, denumit Otopeni Warehouse, valoarea tranzactiei fiind de cinci milioane de euro.

Cu toate acestea, Martin Slabbert (foto), managing director al NEPI, spune ca activitatea fondului de investitii se va concentra in continuare pe retail, iar un pas in aceasta directie il reprezinta un parteneriat pe cale de a fi incheiat cu Carrefour Property, divizia de dezvoltare imobiliara si de administrare a centrelor comerciale in care Carrefour isi desfasoara activitatea. “Ei au o locatie foarte buna in Ploiesti si suntem aproape de a incheia un joint-venture pentru a dezvolta spatii comerciale. Nu va fi o dezvoltare de la zero, pe acel teren existand deja o unitate Carrefour”, a explicat Slabbert. Noul proiect va avea o suprafata de circa 50.000 mp.

6. Al doilea magazin H&M se deschide pe 26 martie

6. Al doilea magazin H&M se deschide pe 26 martieRetailerul suedez de imbracaminte H&M (Hennes&Mauritz AB) va inaugura pe 26 martie magazinul din Unirea Shopping Center, al doilea din Romania, dupa cel din AFI Palace Cotroceni, care se va deschide o zi mai devreme, informeaza compania.

“Romania este o piata foarte promitatoare pentru H&M. Prin intermediul birourilor noastre de productie avem deja relatii comerciale de durata cu parteneri din Romania si suntem bucurosi sa ne extindem prezenta la nivel national”, declara Karl-Johan Persson, CEO H&M.

Magazinul din AFI Palace Cotroceni va fi inaugurat pe 25 martie, la ora 11.00, si va fi dispus pe 2 etaje, cu o suprafata totala de aproximativ 1.700 de metri patrati. Magazinul va avea aproximativ 60 de angajati.

In Unirea Shopping Center H&M a inchiriat o suprafata de 2.500 mp, in acest magazin lucrand 80 de angajati.

5. Mubarak a demisionat

5. Mubarak a demisionatPresedintele egiptean Hosni Mubarak renunta la prerogativele sale, dupa trei decenii la conducerea tarii. Vicepresedintele Egiptului, Omar Suleiman, a anuntat la televiziunea de stat ca tara va fi condusa de Consiliul Suprem al Fortelor Armate. Potrivit informatiilor, Mubarak ar fi parasit capitala Cairo.

Hosni Mubarak i-a transferat joi seara toate prerogativele prezidentiale lui Omar Suleiman. Mubarak a plecat catre statiunea Sharm el-Sheikh, in timp ce egiptenii din piata Tahir din Cairo canta “Poporul a dat jos regimul”. Presedintele SUA, Barack Obama, va face o declaratie de presa in jurul orei 20.30, ora Romaniei.

4. Estimare: Pretul apartamentelor va atinge minimul la finalul anului

4. Estimare: Pretul apartamentelor va atinge minimul la finalul anuluiLa nivel national, preturile locuintelor au scazut cu pana la 18,5% anul trecut, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in Satu-Mare, conform unei analize realizata de compania de evaluare Darian, care estimeaza ca pretul apartamentelor va atinge pragul minim la sfarsitul acestui an.

“Credem ca in acest an se va termina criza, iar piata imobiliara isi va reveni cu o intarziere de trei-sase luni de la relansarea economiei, care este asteptata in a doua jumatate a anului. Nu va fi o creste de doua cifre, ci oprirea declinului”, spune Adrian Crivii (foto), presedintele Darian.

El estimeaza ca la sfarsitul anului preturile apartamentelor vor atinge punctul minim si se vor stabiliza. “Daca pana acum cererea si oferta au scazut in mod dramatic, finalul de an 2011 va fi momentul cand atat cererea, cat si oferta, vor atinge nivelul lor minim”, afirma Crivii.

3. Reactia oamenilor de afaceri la noua prognoza BNR

3. Reactia oamenilor de afaceri la noua prognoza BNRBanca centrala prognozeaza ca rata inflatiei se va reduce la 3,6% pana la finalul anului 2011, dupa ce anul trecut s-a incheiat cu o inflatie de aproape 8% pe fondul majorarii cotei TVA cu 5 puncte. Economistii sustin ca prognoza BNR este optimista si estimeaza o rata inflatiei mai ridicata. Pe de alta parte, oamenii de afaceri spera ca preturile se vor reduce in acest an, indiferent cu cat, pentru ca puterea de cumparare a romanilor sa creasca.

Oamenii de afaceri se arata increzatori in strategia de politica monetara a BNR, insa nu considera ca inflatia se poate reduce atat de mult in acest an.

Radu Lucianu (foto)
, managing parter al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis si unul dintre cei mai experimentati manageri din real estate-ul local, spune ca este increzator in ceea ce priveste masurile politicii monetare a Bancii Nationale, dar trebuie luata in considerare si politica fiscala a Guvernului, care ar trebui sa convearga catre aceeasi tinta.

2. Vamesii la DNA

2. Vamesii la DNASeful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a fost chemat la Guvern de premierul Emil Boc, pentru o discutie pe tema vamesilor cercetati pentru coruptie, au declarat surse oficiale.

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Radu Traian Marginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu, a fost pus sub invinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mita.

Oamenii de afaceri Liviu Florian si Ion Savu si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetati in cazul traficului de influenta de la Vama Halmeu, unde fostul sef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA ca ar fi platit 130.000 euro pentru a obtine functia, au fost retinuti joia trecuta.

1. Romania renunta la ultima transa de la FMI

1. Romania renunta la ultima transa de la FMIPresedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE. El a spus ca Romania a decis sa nu mai traga ultima transa de la FMI, mentionand ca s-a constatat ca nu mai este nevoie de aceasta in urma evolutiilor economice.

"Referitor la ultima transa de la FMI, de 1 miliard de euro, care urma sa intre la BNR, s-a convenit sa fie considerata de tip preventiv, nu a mai fost trasa", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Romania va trage, insa, ultima transa din imprumutul actual convenit cu UE, de 1,35 miliarde euro, cel mai probabil in aprilie.

FMI si Comisia Europeana vor pune la dispozitia Romaniei, pentru situatii neprevazute, 5 miliarde de euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a dat si un exemplu de „caz de urgenta”.

„Caz de urgenta ar putea sa insemne, de exemplu, un atac asupra monedei nationale, care s-ar concretiza intr-o pierdere masiva de rezerve valutare si de credibilitate. In acest caz am accesa banii de la FMI”, a declarat Isarescu. Autoritatile de la Bucuresti ar putea utiliza, in caz de urgenta, cel mult 3,6 miliarde de euro de la FMI si inca 1,4 miliarde de euro de la UE.