Grecia este in insolventa

Grecia este in insolventaNu, nu este. Asa cum economistii Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff au observat, un "default" suveran vizeaza in general disponibilitatea curenta de a plati, mai degraba decat capacitatea de plata in viitor.

Grecia are foarte multe active si un potential imens pentru reducerea cheltuielilor, cresterea colectarii impozitelor si metode pentru a imbunatati productivitatea in cazul in care este de acord sa faca sacrificii.

Mai curand, provocarea Greciei este daca modificarile necesare pentru redresare sunt posibile punct de vedere politic, ci nu din punct de vedere al solvabilitatii, scriu jurnalistii de la Wall Street Journal.

BNR poate prelua bancile grecesti

Citeste alte stiri si analize despre situatia din Grecia in sectiunea dedicata Criza din Grecia.

Este in interesul Greciei sa falimenteze?

Este in interesul Greciei sa falimenteze?Nu prea. Grecia ruleaza inca un deficit major, astfel incat, chiar daca ar impune o reducere de 50% a randamentelor pe detinatorii de obligatiuni, tot ar avea nevoie sa imprumute bani imediat sau sa reduca masiv din cheltuieli.

Mai rau, sistemul bancar elen s-ar prabusi, iar titlurile de stat grecesti de stat nu vor mai fi eligibile ca garantii. Nu ar fi mai usor nici daca Grecia ar incerca sa paraseasca euro, deoarece acest lucru ar afecta si mai mult bancile sale.

Bancherii rostogolesc datorii de MILIARDE ale Greciei

Citeste alte stiri si analize despre situatia din Grecia in sectiunea dedicata Criza din Grecia.

Grecia nu-i Lehman

Grecia nu-i LehmanChiar si guvernul german recunoaste ca s-a inselat atunci cand a considerat ca piata este pregatita pentru o restructurare a datoriilor Greciei. Efectele de contagiune s-au raspandit in intreaga zona euro, in special in Spania, unde randamentele obligatiunilor au crescut brusc.

Lehman a fost doar un soc sever al pietei, insa un default elen ar putea declansa o criza la nivel mondial, in contextul in care creditarea a secat in intreaga lume.

Nu poti amana falimentul la nesfarsit

Nu poti amana falimentul la nesfarsitBa da, poti. Timpul este un mare vindecator. Chiar daca falimentul Greciei devine inevitabil, exista motive intemeiate pentru amanarea acestuia: in parte pentru a incuraja Portugalia si Irlanda sa mentina programele de redresare, dar mai important sa linisteasca investitorii astfel incat acestia sa continue sa finanteze deficite.

Zona euro trebuie sa evite orice default pana cand tari precum Spania si Italia reusesc sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza, scrie Wall Street Journal.

Intr-adevar, chiar daca acest lucru ar supara contribuabilii germani si mai mult, zona euro ar putea sa continue sa rostogoleasca datoriile Greciei pana dupa 2013.

Este numai vina Greciei

Este numai vina GrecieiNu in totalitate. Pentru a salva Grecia din nou, obiectivul zonei euro ar trebui sa fie acela ca planul de salvare sa functioneze.

Cu toate acestea, zona euro taxeaza Grecia cu o rata aproape dubla comparativ cu Fondul Monetar International la imprumuturile realizate, ceea ce ingreuneaza iesirea grecilor din criza. Acest lucru nu are sens, considera Wall Street Journal.

Singura cale rationala pentru zona euro, care sa reduca la minimum hazardul moral vizeaza o integrare politica mai stransa. Mai devreme sau mai tarziu, liderii europeni vor trebui sa faca fata acestei realitati.