Aprecierile au la baza motivatii particulare

Aprecierile au la baza motivatii particulareIn primele sase luni ale anului am asistat la o crestere generalizata a cotatiilor, pe fondul unor rulaje in scadere. Dintre indici, BET-XT a castigat 29,7% in primul semestru, urmat de indicele financiar, cu o apreciere de 24,6%. Per ansamblu, piata a crescut cu 5,1%, evolutie reflectata de BET-C.

Dintre companii, primii cinci emitenti au avut aprecieri de peste 110 procente. Astfel, Altur a crescut cu 158,28%, Zentiva - cu 132,39%, urmata indeaproape de Compa Sibiu, cu o apreciere de 132,32%. Biofarm a crescut cu 114,20% si Rompetrol Rafinare - cu 112 procente.

Analistii spun ca un motiv ar fi deprecierile semnificative inregistrate anterior, care oricum nu au fost recuperate in totalitate, desi preturile s-au dublat.

“Companiile din industria farmaceutica au scazut cu mult peste asteptari, peste normal, domeniul fiind unul dintre cele mai protejate in caz de recesiune, iar companiile farmaceutice cunoscute ca defensive. Investitorii insa nu au tinut cont cand au vandut, iar acum „s-a alergat” dupa aceste actiuni, urcandu-le pretul”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

Cresterile inregistrate de Altur, Zentiva si Rompetrol au la baza ofertele de preluare, dupa stirile legate de clarificarea prevederilor CNVM si mediatizarea acesui subiect.

“Altur, Zentiva si Rompetrol (atat Rafinare, cat si Well Services) au crescut pe baza speculatiilor privind obligativitatea derularii de oferte publice de preluare obligatorii de catre actionarii lor semnificativi. Intai au fost speculatii, dupa care CNVM a emis Instructiunea 3/2009, care obliga entitatile care detin direct sau indirect mai mult de 33% din drepturile de vot la o societate listata sa deruleze oferte de preluare. Iar cele 3 companii se numara printre cele la care s-ar aplica aceasta prevedere”, explica Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

El sustine ca la Biofarm este vorba de intrarea la cumparare a unor SIF-uri, ceea ce a declansat un val de alte cumparari.

“Mai mult, Biofarm e corelata cu evolutia sectorului SIF de cand a investit, la randul ei, in actiuni SIF”, a mai spus el.




Sectorul farma: De la oferta de preluare la actiuni defensive

Sectorul farma: De la oferta de preluare la actiuni defensiveIn primul trimestru, cele doua companii farmaceutice aflate in topul celor mai mari cresteri de la Bursa au afisat o dinamica buna a rezultatelor.

Compania farmaceutica Zentiva Romania (SCD) si-a majorat usor profitul in primele trei luni din 2009, cu 7%, la 6,13 milioane lei (1,44 milioane euro), comparativ cu rezultatul consemnat in perioada similara din 2008, in contextul in care afacerile au sporit cu o treime.

In septembrie anul trecut, producatorul ceh de medicamente generaliste Zentiva a acceptat o oferta majorata de preluare din partea companiei franceze de produse farmaceutice Sanofi-Aventis, ce evalueaza Zentiva la circa 1,8 miliarde euro, au anuntat reprezentantii Sanofi.

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) a obtinut un profit net de 4,75 milioane lei (1,13 mil. euro) in primul trimestru, in urcare cu 6% fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce veniturile sale au avansat cu 22%.

“In cazul companiilor farmaceutice, profitabilitatea este un factor ce a contat la apreciere, industria este profitabila si are potential de crestere ridicat”, sustine Adrian Duna.

In opinia sa, domeniul farmaceutic va fi supus testului rezultatelor semestriale, iar daca acestea confirma si intaresc increderea investitorilor aprecierile pot continua.

In timp ce sectorul farmaceutic prezinta ingredientele unui succes pe termen lung, de asemenea, companiile de utilitati ar oferi un grad de siguranta, dar si de potential multumitor.

“SIF-urile, de asemenea, nu pot fi uitate pe termen lung. Un pariu ceva mai riscant ar fi sectorul financiar unde mai pot aparea probleme, dar, dupa cum scrie si in teorie, expunerea la un grad mai ridicat de risc expune investitorul si la posibilitatea unor castiguri peste medie”, a mai spus analistul KD.

Piesele auto un sector inca atragator

Altur si Compa Sibiu au tinut locurile 1 si 3 in topul aprecierilor, in ciuda declinului sectorului auto din ultimul an.

Companiile au avut o dinamica slaba a rezultatelor in primul trimestru, “dar nu datele fundamentale au cantarit mult in decizia de investitie, ci speranta intr-o oferta publica derulata la un pret mai bun decat cel din piata”, explica Paul Brendea.

Producatorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 2,5 mil. lei (0,68 mil. euro), cu 37% mai mic comparativ cu aceeasi perioda din 2007. Afacerile companiei au avansat in perioda similara cu 8,3%, la 82,9 mil. lei (22,5 mil. euro).

Producatorul de piese auto Altur Slatina (ALT) a raportat un profit de 465.700 lei in primele trei luni din 2009, in scadere cu 70% fata de rezultatul de 1,47 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut.

La inceputul lunii iunie, omul de afaceri galatean Catalin Chelu, impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, a fost obligat de arbitrul pietei de capital sa initieze oferte publice de preluare (OPP) pentru patru companii listate la Bursa, printre care si Altur.

Instructiunea 3/2009 a intrat in vigoare la finalul lunii iunie si obliga entitatile vizate sa deruleze oferte publice in termen de maximum 2 luni de la publicarea in M.O.

“Astfel, pana la finalul lunii august aceste entitati (asa cum sunt ele definite in respectiva instructiune CNVM) ar trebui sa se conformeze. Astfel, din aceasta perspectiva, exista un potential de apreciere si in cel de-al doilea semestru. Ramane de vazut ce se va intampla in aceasta perioada de doua luni. Daca se vor lansa ofertele sau nu, iar daca da, la ce pret? Si ce va urma dupa terminarea ofertelor?”, a declarat Paul Brendea.

Sunt multe necunoscute mai ales pentru ultimul trimestru din an, asadar e foarte greu de facut prognoze pentru semestrul al doilea, conchide el.

Rompetrol - mirajul ofertei de preluare

Rompetrol - mirajul ofertei de preluareDesi exitul lui Dinu Patriciu din afacerea Romeptrol a fost anuntat in ultimele zile ale primului semestru, RRC s-a apreciat considerabil in primul trimestru.

Adrian Duna sustine ca in cazul Rompetrol Rafinare, ca si la ALT, a contat mai putin profitabilitatea si mai mult mirajul ofertei de preluare.

Pe de ata parte, compania a generat pierderi de 91,9 milioane lei (68,42 milioane euro) in primele trei luni ale acestui an, de 8,5 ori mai mari decat cele afisate in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul sporirii cheltuielilor financiare.

Pe 23 iunie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat instructiunea referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni.

Cel mai bun exemplu in acest sens este cazul grupului KazMunaiGaz, care detine pachetul majoritar de actiuni al The Rompetrol Group si care, pe baza noii instructiuni, trebuie sa inceapa o oferta de preluare la Rompetrol Rafinare.

La o saptamana dupa acest anunt, omul de afaceri Dinu Patriciu si-a anuntat exit-ul din companie, vanzand cele 25% procente ramase grupului kazah.

Iesirea lui Dinu Patriciu din actionariatul The Rompetrol Group nu schimba cu nimic situatia legata de obligativitatea KazMunaiGaz de a face oferte de preluare la cele doua companii din grup listate pe Bursa de la Bucuresti, a declarat Dumitru Beze, presedintele AIPC.

Cum vor evolua actiunile in al doilea semestru?

Cum vor evolua actiunile in al doilea semestru?Daca luam in calcul doar aceste premise, evolutiile urmatoare ale companiilor cu cele mai mari aprecieri ar putea urma acelasi trend.

Dar exista un cumul de factori care pot genera o intoarcere a trendului general al bursei sau motive particulare ce pot taia elanul companiilor cu aprecieri de peste 100%.

Un prim factor ar fi intoarcerea trendului descendent pe bursele reprezentative la nivel global ce ar putea fi cauzat de neconfirmarea semnelor de revenire economica, de adancirea recesiunii, spune Adrian Duna.

“Ar mai fi apoi problemele regionale si locale, dar marile riscuri de care se vorbea in special in prima parte a anului au fost evitate, acordul FMI contribuind la aceasta minima stabilitate”, sustine analistul.

In particular, daca nu se lanseaza nicio oferta sau se taraganeaza mult acest procedeu (atacarea in instanta sau amanarea), cresterile s-ar putea opri, crede Brendea.

“In plus, daca pretul din oferta nu ofera un randament satisfacator fata de pretul din piata (sau aduce un randament negativ) situatia nu va sta la fel”, a mai spus el.

Alti factori generali ce ar putea determina scaderi pot fi vestile proaste din companiile respective sau marcari de profit, ca urmare a cresterilor acumulate pana in prezent.