Target Capital - 0,8 lei

Target Capital - 0,8 leiCasa de brokeraj Target Capital recomanda cumpararea actiunilor FP pentru un pret mai mic sau egal cu 0,7 lei/titlu.

Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii, vede un interval potential de variatie de 0,40 – 1,2 lei si ofera un pret-tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0,80 lei.

Conform raportului ultimul pret din piata OTC la care s-au realizat schimburile cu actiunile FP a fost de 0,50 lei.

Analistul atrage atentia asupra factorilor de incertitudine din plan macroeconomic si bursier international si intern), dar si a riscurilor strict legate de FP: litigiile cu societatile controlate de stat (ex. Romgaz), expunerea concentrata (companii nelistate, sector electricitate).

Intr-un scenariu macroeconomic si bursier predominant favorabil titlurile FP ar putea urca pana la 1,2 lei, cu etape intermediare la 0,9 lei, 1 lei si 1,1 lei.

Intr-un scenariu macroeconomic si bursier predominant nefavorabil titlurile FP ar putea sa scada (in raport cu tinta) pana la 0,4 lei, cu etape intermediare la 0,65 lei, 0,61 lei, 0,57 lei, respectiv 0,48 lei, se mai arata in raport.

Tradeville - 0,8 lei

Tradeville - 0,8 leiActiunea Fondului Proprietatea a fost evaluata de catre analistii Tradeville la 0,8 lei/titlu pentru sfarsitul anului 2011, in urma analizei comparative a multiplului P/B al unor fonduri internationale similare din punct de vedere al valorii activelor si structurii portofoliului si dupa aplicarea unui discount de 20% pentru lichiditate si transparanta.

La 31 decembrie 2010, valoarea unitara a activului net era de 1,1124 lei, in crestere cu 13.6% fata de 31 octombrie 2010, in timp ce preturile la care s-au tranzactionat actiunile Fondului inainte de listare sunt de aproximativ 0,5 lei/titlu.

Principalele doua obiective ale administratorului Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, sunt realizarea, pe termen lung, a unui randament superior cresterii PIB-ului nominal al Romaniei si minimizarea diferentei potentiale dintre pretul actiunilor si valoarea neta a activului (VAN).

Fondul Proprietatea are o expunere majora pe sectorul energetic (petrol, gaze, energie electrica, energie termica) si pe sectoarele de infrastructura si transporturi. O mare parte din activele detinute de Fond nu sunt lichide, 68% din portofoliu fiind detineri in companii nelistate la care statul roman este actionar majoritar. 80% din active reprezinta expuneri pe sectorul energetic.

Prime Transaction - 0,8 lei

Prime Transaction - 0,8 leiAnalistii companiei de brokeraj Prime Transaction recomanda cumpararea actiunilor Fondului Proprietatea de la 0,51 lei/actiune, avand ca pret tinta pe sase luni 0,80 lei.

Conform raportului de analiza, la pretul recomandat de cumparare de 0,51 lei, potentialul de crestere pana la valoarea activului net oficial este de aproximativ 120%.

Valoarea activului net pe actiune calculata de Fond a fost intre 0,98 - 1,04 lei pana in octombrie 2010.

Din noiembrie, conform noilor reguli de calcul care elimina discounturile aplicate societatilor nelistate detinute de Fond, aceasta a fost de 1,154 lei in noiembrie si 1,1124 lei in decembrie.

“Evaluarea noastra stabileste un VUAN de 1,076 lei si un pret tinta de 0,80 lei. Comparativ cu SIF-urile al caror discount mediu este in acest moment de 54%, FP ar trebui sa se tranzactioneze la un pret de cel putin 0,51 lei / actiune fara sa avem in vedere managementul de renume si nelimitarea detinerilor. Comparativ cu alte fonduri inchise listate in SUA, FP ar trebui sa se tranzactioneze la 1,04 lei / actiune”, se mai arata in raport.

Intercapital - 0,8311

Intercapital - 0,8311Analistii Intercapital Invest estimeaza valoarea unei actiuni Fondul Proprietatea la 0,8311 lei, mai mare cu 66,22% fata de pretul tranzactiilor OTC (realizate prin cesiune la Depozitarul Central) anterior listarii fondului la Bursa de Valori Bucuresti.

Raportul de analiza are la baza evaluarea fiecarei companii din portofoliul Fondului Proprietatea, prin diferite metode - multipli sectoriali prin comparatie cu cei inregistrati pe alte piete de capital si discounted cash flow pentru cele mai mari participatii ale fondului.

Valoarea unitara a activului net (VUAN) estimata de Intercapital este de 1,1874 lei/actiune, in comparatie cu 1,1541 lei/actiune VUAN calculat pe baza reglementarilor CNVM.

Managementul performant realizat de Franklin Templeton, cresterea transparentei companiilor din portofoliu, participatiile importante ca valorea si detinere, sunt argument ca FP sa se tranzactioneze la un discount mai mic decat cel de care beneficiaza Societatile de Investitii Financiare.

In acelasi timp, exista si argumente negative pentru care analistii Intercapital estimeaza un nivel de discount mai ridicat comparativ cu cel la care sunt tranzactionate fondurile listatate pe pietele externe.

Astfel, chiar daca exista o transparenta mult mai mare vis-a-vis de companiile din portofoliu, cea mai mare pondere in activ o au companiile nelistate, acestea neputand fi evaluate in timp real precum companiile listate.

Raiffeisen Zentralbank - 0,96 lei

Raiffeisen Zentralbank - 0,96 leiLa inceputul lunii ianuarie, Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB) a revizuit in scadere cu 8,6% pretul tinta la 12 luni al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), de la 1,05 lei la 0,96 lei, insa mentine recomandarea de "cumpara" adresata investitorilor.

Pretul tinta este cu 85% mai mare fata de cotatia de 0,52 lei inregistrata pe 21 decembrie in sistemmul de tranzactionare OTC (Over The Counter), direct la Depozitarul Central.

In analiza initiala privind FP, din august, specialistii Raiffeisen indicau un potential de crestere de 105,9%, pana la 1,05 lei. La momentul respectiv, actiunile FP se tranzactionau in sistemul OTC la pretul de 0,51 lei.

Pe langa marime si lichiditate, RZB considera ca FP are mai multe caracteristici care il fac atractiv pentru un portofoliu investitional in Romania si regiunea Europei de Sud-Est.