Cristian Hercut (32 ani) este implicat in agricultura inca de la inceputul anilor 2000 cand copil fiind a fost implicat zi de zi in activitatea afacerii de familie. In 2012 a preluat exploatatia familiei si s-a instalat ca tanar fermier, beneficiind si de fonduri europene.

La randul sau, Ioan Fotea (35 ani) este cadru didactic la Facultatea de Management Griffiths.

”Acest business il putem considera un spin-off in baza preocuparilor avute la Facultatea de Management Griffiths de a incuraja spiritul antreprenorial in randul tinerilor. Acesta se adauga altor business-uri incepute de absolventi si cadre didactice, atat in tara cat si in afara ei. Am lansat public acest business anul acesta in luna mai 2016, dar pregatirile si investitia au fost realizate in a doua jumatate a anului 2015, ideea aparand de la o frustare si o neputinta. O frustrare generalizata pe care o auzi verbalizata pretutindeni unde te intorci si anume aceea a lipsei produselor alimentare curate pe care sa le poti da copilului tau fara ingrijorare; acele legume si fructe cu gustul de altadata dupa care tanjim dar pe care nu il mai regasim in alimentele de pe rafturile supermarketurilor”, spune Ioan Fotea pentru wall-street.ro.

Chiar si produsele de la tarani nu sunt curate

Astfel, ”piata”, asa cum arata ea acum, nu a reprezentat o solutie satisfacatoare pentru antreprenori intrucat ea s-a transformat ”intr-un spatiu al tiraniei pretului impus de intermediarii in fata caruia micul fermier nu are sanse”.

”Am decis sa depunem eforturile suplimentare de a cultiva in regim ecologic cu toate implicatiile aferente deoarece am realizat ca si produsele de la tarani nu sunt curate. Imi aduc aminte de bunica mea ce cultiva tot felul de legume si care avea intr-un colt sacul cu azotat, si folosea metoda <<da-i sa fie destul>>, sa creasca mari si frumoase. De multe ori, taranul foloseste substantele chimice intr-un mod impropriu. Nu e usor sa calculezi 0,2% dintr-o substanta ca sa stropesti cu ea, de aceea multi pun asa <<ca sa fie destul>>”, afirma Ioan Fotea.

Investitie de 120.000 euro in legume ecologice

In ultimul an si jumatate proprietarii Heritage Farms au investit circa 120.000 euro, mare parte din bani reprezentand fonduri proprii. Pe masura ce business-ul se va dezvolta, antreprenorii nu exclud posibilitatea contractarii de fonduri europene. Investitia initiala a fost directionata catre achizitia terenului, construirea de solarii, sistemul de irigare, inchirierea si amenajarea unei mici hale in oras, mijloace de transport pentru livrari, infrastructura de IT, webshop cu plata online, sistem de gestiune ERP, dar si certificarea ecologica.

Citeste si:

In prezent, ferma ocupa un teren de 1,2 hectare in localitatea Apateu, judetul Bihor, proprietarii colaborand si cu alti fermieri din sate precum Fegernicu Nou, Hidisel, Uileacu de Cris, Salard, suprafata totala de teren cultivat depasind patru hectare.

La ferma din Apateu sunt cultivate legume traditionale - rosii (mai multe soiuri), castraveti, vinete, ardei, dovlecel, fasole, varza, conopida, salata si plante aromate - patrunjel, marar, leustean, menta, busuioc. Semintele pe care le-au folosit la obtinerea plantelor le-au procurat de la companii specializate in agricultura ecologica.

Avionul agriculturii ecologice a decolat la nivel mondial si ca nu este un trend, o moda, ceva de-o vara

”Am dorit ca legumele si fructele noastre sa se coaca pe planta si sa fie recoltate proaspat pentru a ajunge la consumator in 24-28 ore. Este de asemenea o tendinta sa se consume produsele locale, tot din acest motiv. Aceasta sustine economia locala pe de o parte, iar pe de alta aduce un plus de gust produselor, pentru ca acestea nu sunt coapte fortat sau sub influenta unor substante chimice. Imi place sa spun ca avionul agriculturii ecologice a decolat la nivel mondial si ca nu este un trend, o moda, ceva de-o vara, ci o nevoie extrem de pronuntata. Pentru Romania, unde acest segment de piata este foarte mic, intrebarea se pune cine va face efortul si va <<plati facturile>> pentru o informare/educare in masa a populatiei”, puncteaza Ioan Fotea.

Legumele pot fi comandate online si apoi sunt livrate la domiciliu in 24-48 de ore. Valoarea medie a unei comenzi este de 50-60 de lei, avand o frecventa saptamanala.

”In primul rand este nevoie de o schimbare de mentalitate la nivelul consumatorului, care deocamdata inca este destul de mult determinat de pret in deciziile de cumparare desi la modul declarativ isi doreste sa manance sanatos – aceasta este chiar concluzia unui studiu de piata realizat in toamna anului 2015 impreuna cu firma de consultanta Solutii Avansate si Asociatia Bioagricultorilor din Romania Bioterra, pe 1.200 de subiecti familii, majoritatea cu copii scolari. Exista un segment select de consumatori care sunt constienti de importanta deciziilor in privinta alimentatiei sanatoase insa marea majoritate inca se bazeaza pe pret. Depunem eforturi si ne bucuram de micile progrese pe care populatia le face in a constientiza ca in final este mai ieftin sa consume niste produse curate (care costa mai mult), decat sa plateasca tratamente si efortul depus pentru recastigarea sanatatii”, mai spune Ioan Fotea.