Vocile care incrimineaza nepasarea fata de mediu a automobilistilor si producatorilor rasuna tot mai puternic pe intregul continent european in ultmii ani si isi gasesc un ecou timid in randul industriei auto.
Desi standardele impuse de Comisia Europeana in privinta poluarii sunt departe de a fi indeplinite de industria producatoare de masini, se constata o diminuare, subtila inca, a cantitatilor de dioxid de carbon care ies de pe tevile de esapament ale masinilor.

Conform unui studiu elaborat de Jato Dynamics, media europeana a emisiilor de dioxid de carbon a scazut cu 0,3 grame per kilometru in prima jumatate a anului. Valoarea medie pentru automobilele noi comercializate in acest a ajuns la 160,5 g/km. Procedura, prin care cei de la Jato au ajuns la aceasta valoare, consta intr-o medie ponderata a emisiilor declarate de producatori pentru fiecare nou model comercializat.

Segmentul A, reprezezentat de citadinele de clasa mica, are in mod firesc cea mai scazuta valoare medie, de 125,5 g/km. In acest segment se incadreaza cel mai putin poluant model disponibil momentan in Europa, Polo BlueMotion, responsabil pentru doar 89 g/km de CO 2, care vor contribui la incalzirea globala.

Segmentul B, in care se incadreaza modelele compacte, cele mai populare in intreaga Europa, are o medie de 136,9 g/km. In acest segment s-ar putea incadra si sedanul din Romania, Dacia Logan. Cea mai poluanta versiune este cea 1.6 MPI, responsabila pentru 172 grame de dioxid eliberate in atmosfera la fiecare kilometru, iar cea mai “prietenoasa” este noul 1.5 dCi, cu doar 120 de grame de CO 2 .

In clasa sedanurilor de clasa medie, sau segmentul C, media urca vertiginos inregistrandu-se 149,8 g/km. Segmentul cu cea mai importanta imbunatatire este al MPV-urilor, acolo unde s-a inregistrat o reducere cu 12,2 g/km fata de masuratorile de anul trecut, pana la 186,2 g/km CO 2.

La polul opus se situeaza SUV-urile, modele ce dau cosmaruri ecologistilor. Segmentul SUV-urilor de mari dimensiuni, in care s-ar incadra mastodonti ca Lincoln Navigator, Cadillac Escalade sau Hummer, are o medie de 306,5 g/km. Valoarea aproape dubla, fata de autoturismele din segmentul C, face ca aceste vehicule sa fie considerate dusmanul pe patru roti al calotei glaciare. Contrazicand tendintele globale, acest segment a inregistrat o crestere a mediei cu 8,5g/km in ultimul an.

Conform statisticiilor Jato Dynamics, SUV-urile compacte urmeaza cu o medie de 269,7 g/km, secondate la mica distanta de limuzinele de lux cu 255,2 g/km. Cum aceste categorii de automobile ocupa un loc important in preferintele clientilor, pe producatori ii asteapta o sarcina grea in ceea ce priveste atingerea obiectivului de 140 g/km in 2009, ca nivel mediu pentru intreaga industrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri