Excentricitatea ii face pe oameni distincti. Indiferent de aria in care se manifesta, de la maniere la stilul de vestimentatie si modul de comunicare, oamenii excentrici au un sarm aparte, reusind sa capteze atentia asupra lor, sa se faca remarcati. Excentricitatea pare a fi un apanaj al celor care performeaza in domenii artistice, unde creativitatea si originalitatea sunt foarte apreciate, insa aceasta se manifesta si in mediul de business, spune Iuliana Manza, responsabil de comunicare in cadrul HART Human Resource Consulting.
Liderii excentrici sunt capabili sa abordeze afacerile intr-un mod total diferit, unic, pot identifica oprtunitati noi si pot indrazni sa mearga pe drumuri pe care altii nici macar nu le-au luat in calcul.

Capacitatea lor de a veni cu idei noi ii face sa exploateze nise de piata ignorate sau nedescoperite pana atunci. Au rolul unor pioneri in business. Ted Turner de la AOL Time Warner, Richard Huber de la Aetna, H. Ross Perot de la Perot Systems si Bill Gates de la Microsoft sunt exemple de lideri care depasesc limitele obisnuitului in management.

Insa, excentricitatea nu este de partea liderilor in vremuri tulburi intrucat multitudinea de idei pe care le au ii impiedica adesea sa ia o decizie in conditii de stres, de presiune si de termene limita foarte stranse. In astfel de situatii, liderul excentric in loc sa actioneze, cade prada propriilor ganduri si idei.

Principalele diferente dintre un lider cu excentricitate controlata, moderata si unul cu o excentricitate neinfranata:

- au un milion de idei bune versus au un milion de idei bune, dar rareori sunt puse in aplicare
- speriati de stilul impredictibil si neconventional de conducere, oamenii din jur abia se fac auziti versus din cauza stilului de conducere, ii induc pe cei din jur in eroare si incurca lucrurile
- au implementat multe initiative importante versus au implementat multe initiative importante, dar nu le-au dus la bun sfarsit
- sunt lideri originali si uneori neconventionali, dar, la nevoie, pot da dovada si de conformism versus refuza sa se supuna normelor organizationale si, prin urmare, sa se schimbe
(Sursa: „De ce esueaza un CEO”, David L. Dotlich & Peter C. Cairo, Editura Curtea Veche, 2011)

Care sunt simptomele unui lider excentric?

Cel mai important atu al liderilor excentric este dat de creativitatea acestora, de capacitatea de a inova si de a veni neincetat cu idei noi.

Acestia se bucura de fiecare idei, o valorizeaza pe fiecare in parte. In mod paradoxal, aceasta este aria in care dau gres genul acesta de liderii intrucat nu isi pot ordona ideile dupa importanta sau prioritate.

Excentricul este mult prea atasat de idei si considera ca toate sunt la fel de bune, iar selectia acestora se va face cumva in mod natural, credinta lui fiind aceea ca ideile castigatoare vor iesi la iveal pe parcurs. Pasiunea pe care o investe in fiecare idee determina o confuzie in randul subordonatilor si oamenilor din jurul sau. Echipa sa nu va sti asupra careia dintre ele sa se concentreze indeosebi, nu va sti care e o prioritate intrucat liderul excentric este incapabil de o ierarhizare a sarcinilor. Oamenii se asteapta de la un lider sa le dea un fir rosu, un sens al activitatii, o directie strategica pe care sa o urmeze astfel incat sa stie cum sa-si investeasca timpul, energia si resursele. Liderul excentric este mai degraba un deschizator de drumuri, nu si o calauza.

Excentricitatea si simtul foarte dezvoltat al originalitatii ii plaseaza pe liderii din aceasta categorie intr-o sfera care pentru altii este privita ca fiind intangibila. Ei nu-si doresc neaparat sa se izoleze de ceilalti, insa trasatura lor perturbatoare pune o distanta intre ei si echipa care prefera sa nu se apropie prea mult. Astfel, individualismul si insingurarea reprezinta un alt simptom al liderilor excentrici. Ei au nevoie de intimitate si de timp petrecut cu ei pentru a putea genera noi idei. Iar acest fapt afecteaza colaboarea cu ceilalti intrucat aceasta nu va mai fi una eficienta, ci una cu sincope si fracturi in comunicare, in strategie, in implementare.

Uneori, ideile unui lider excentric pot parea bizare, ciudate, mult prea iesite din comun si, prin urmare, mult mai greu digerabile si asimilabile de catre oamenii din subordine. Principala consecinta a acestui fapt este ca liderii nu sunt luati in serios. In loc sa ii stimuleze si sa ii motiveze, ideile ar putea sa ii amuze. Liderul excentric este imprevizibil, nu are un scop clar, nu este capabil sa dea directive si rareori isi duce la bun sfarsit ideile geniale. Aceste trasaturi ii determina pe oameni sa-l considere neserios, dezorganizat si nefocalizat si, astfel, pot fi uneori cinici cu privire la cuvintele si actiunile lui, ii pot atribui porecle.

Cum pot fi atenuate efectele negative ale acestui factor perturbator?

In primul rand, liderii excentrici trebuie sa constientizeze ca aceasta trasatura a lor le poate aduce un succes rasunator, insa la fel de bine poate fi un catalizator pentru un eventual esec atunci cand nu este tinuta in frau. Aspectul deraiant asupra caruia trebuie sa lucreze acestia este dat de incapacitatea de prioritizare a ideilor si a sarcinilor. Liderii excentrici trebuie sa se limiteze asupra unor idei clare si sa le implementeze, avand un focus permanent asupra obiectivelor organizationale si asupra strategiei asumate.

De aici, decurge a doua sugestie care poate imbunatati performanta manageriala a acestui tip de lider: selectarea unor oameni care sa poata pune in practica ideile lor. Pentru ca departamentul sau organizatia pe care o conduc sa fie productiva, trebuie sa se inconjoare de oameni atenti la detalii, care stiu sa conceapa un plan de actiune, care au abilitati de organizare si management al resurselor astfel incat sa duca planul respectiv la bun sfarsit.

In general, liderii excentrici sunt asimilati si identificati cu mediile creative, orientate catre idei, flexibile si aflate in continua schimbare – medii care tin de domenii precum IT, cercetare, marketing, divertisment – sau in culturile organizationale bazate pe imagine.

Iuliana Manza este responsabil de comunicare in cadrul HART Human Resource Consulting, partener autorizat al Hogan Assessment Systems in Romania si Republica Moldova. In exclusivitate pentru wall-street.ro, semneaza articole publicate in sectiunea Cariere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri