Firmele listate la bursa vor prezenta, in rapoartele privind contractele cu persoane afiliate, doar valoarea totala a contractului, si nu vor mai fi obligate sa publice informatiile in presa, ci doar in Buletinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Aceasta prevedere este inclusa in regulamentul privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, aprobat de Comisie la inceputul acestui an. Regulamentul va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

In prezent, administratorii unei societati tranzactionate la bursa, trebuie sa intocmeasca si sa publice, pentru contractele incheiate cu afiliatii a caror valoare reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro, rapoarte incluzand valoarea totala a contractului, pretul unitar si cantitatea.

In categoria persoanelor afiliate sunt inclusi administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si persoanele implicate cu acestia.

In noul regulament se solicita mentionarea valorii totale a contractelor, dar nu si a detaliilor legate de pretul unitar si cantitatea marfurilor livrate sau a serviciilor prestate, dupa cum impune regulamentul intrat in vigoare la mijlocul anului trecut.

De asemenea, nu mai exista mentiunea ca aceste rapoarte sa fie publicate intr-un ziar de circulatie nationala.

Rapoartele vor fi transmise, in termen de maximum cinci zile de la incheierea actului juridic care face obiectul raportului, operatorului de piata si CNVM, spre publicare in Buletinul Comisiei.

Ca exceptie, daca actul juridic este incheiat cu o societate din cadrul grupului din care face parte emitentul, grup inregistrat in prealabil la CNVM, termenul este extins la maximum 30 de zile.

De asemenea, in cadrul documentelor se vor mentiona si alte informatii necesare pentru determinarea efectelor actelor juridice respective asupra situatiei financiare a societatii.

Noul regulament prezinta si o noua definitie pentru persoanele care actioneaza in mod concertat.

Tranzactiile de peste 50 de mii de euro vor fi analizate semestrial

Tranzactiile de peste 50.000 de euro incheiate de companiile listate la bursa cu afiliatii vor fi analizate semestrial de un auditor financiar, iar acesta va intocmi un raport in care va preciza daca pretul este corect prin raportare la celelalte oferte existente pe piata.

Aceasta prevedere este inclusa in regulamentul privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) la inceputul acestui an. Regulamentul va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Daca se constata ca tranzactiile nu au fost realizate la pretul de piata, companiile vor preciza cauzele care au dus la aceasta derogare si politicile de stabilire a pretului. Raportul va fi transmis de emitent in maximum 30 de zile de la sfarsitul perioadei de raportare operatorului de piata si CNVM. Potrivit legislatiei privind piata de capital, administratorii societatilor listate sunt obligati sa raporteze orice act juridic incheiat de catre societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si cu persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro.
Noul regulament mai prevede ca emitentii care incheie in mod curent acte juridice de acest gen, cu persoane din grupul inregistrat in prealabil la CNVM, din care face parte emitentul pot intocmi un raport lunar in care vor prezenta, pentru fiecare tranzactie in parte, elementele solicitate de legislatie.

Raportul va fi transmis in cel mult 15 zile de la sfarsitul lunii pentru care se face raportare, operatorului de piata si CNVM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri