Transavia, lider pe piata locala de carne de pasare, detine 15 ferme de crestere a puilor de carne, doua ferme de reproductie si doua statii de incubatie, o fabrica de nutreturi combinate, doua abatoare de industrializare a carnii si o fabrica de procesare a carnii, precum si doua ferme vegetale.

Deschiderea noului complex avicol de la Cristuru Secuiesc face parte din planul investitional si „vom continua cu modernizarea unor ferme de crestere a pasarilor si achizitionarea de mijloace de transport. Avand o productie de peste 50.000 de tone de carne de pui in 2011, anul acesta estimam o crestere de 10%, o data cu deschiderea noului complex din judetul Harghita (Cristuru Secuiesc). In ceea ce priveste exporturile, anul acesta estimam o crestere de pana la 12-15 %”, a spus pentru wall-street.ro, Ioan Popa, directorul general al companiei.

In 2011, ponderea exportului in cifra de afaceri a grupului Transavia a fost de circa 10%.

„Suntem prezenti pe piata internationala prin exporturi in tari din Comunitatea Europeana, pe piete importante precum Franta si Marea Britanie, dar si in Africa si Orientul Apropiat. Am inceput activitatea de export pentru a oferi o piata de desfacere produselor cu inalt grad de prelucrare din carne de pasare, de aceea analizam in permanenta diferite oportunitati pentru a incheia noi contracte si a ne dezvolta puternic la nivel extern”, a adaugat Popa.

Totusi, directorul general al companiei Transavia mentioneaza ca exista si piete externe „mai dificile” din punctul de vedere al exporturilor.

„Tarile cu care Romania nu are incheiate conventii bilaterale comerciale de cooperare sunt pietele cele mai dificile din punctul de vedere al exporturilor. Chiar daca exista oportunitati de dezvoltare si un nivel al cererii pe care se poate construi o buna activitate de export pentru producatorii romani, este foarte greu de patruns pe astfel de piete, iar colaborarea si sprijinul autoritatilor sunt esentiale in asemenea situatii”, a spus managerul liderului pietei de carne de pui.

Exista doua piete importante in primul rand prin dimensiunea lor, dar si prin oportunitatea generata de cresterea puterii de cumparare a consumatorilor. Este vorba de Federatia Rusa si de China. Producatorii romani de carne si produse procesate din carne nu pot obtine licente de import in cele doua tari, deoarece pana in prezent nu sunt parcurse etapele legislative si acordurile bilaterale, aspecte ce sunt in responsabilitatea autoritatilor statale, a explicat Popa.

Citeste si:

De exemplu, pentru ca inspectorii de stat din cele doua tari mentionate sa poata participa la auditarea producatorilor din Romania, ar trebui semnat cate un memorandum la nivel guvernamental, iar demersul trebuie facut de catre partea romana. „Noi, in calitate de producator, suntem pregatiti in orice moment sa parcurgem procedurile de auditare si sa obtinem certificarile specifice celor doua tari pentru produsele noastre si asteptam cu interes momentul incheierii acordurilor bilaterale. Speram ca autoritatile romane sa aiba disponibilitate pentru a ne sprijini sa accedem pe aceste piete si sa aducem produsele romanesti de top marca Transavia consumatorilor de acolo”, a adaugat seful companiei.

Statele din Comunitatea Europeana, precum Franta sau Marea Britanie, sunt cele mai accesibile datorita normelor comune si colaborarilor pre-existente. „Asadar, este o satisfactie cu atat mai mare pentru noi, ca lider al pietei romanesti a carnii de pasare, sa stim ca produsele Transavia ajung chiar si pe rafturile magazinelor din Mauritius (Oceanul Indian) sau in state din Marea Caraibelor, datorita parteneriatelor pe care le-am dezvoltat pe parcursul ultimilor 2 ani”, a mai precizat oficialul Transavia.

Popa a mentionat ca anul acesta vor incepe activitatea pe o noua piata externa, insa nu a dorit sa dea detalii momentan.

Fara o certificare a sistemului de management al calitatii, recunoscuta international, nu ai cum sa iti faci planuri sa intri pe pietele externe, spune Popa.

Transavia a obtinut primele certificari internationale cu peste 5 ani in urma.

Produsele Transavia au certificarea Sistemului de Management al Calitatii si Sigurantei Alimentului in conformitate cu standardele ISO 9001:2008 si ISO 22000:2005 emisa de TUV Thuringen Germania si sub controlul autoritatilor sanitar-veterinare si de mediu din Romania. In plus, toate produsele Transavia detin certificarile IFS (International Food Standard) si BRC (British Retail Consortium). Standardul IFS in vigoare este adoptat pentru a asigura siguranta alimentelor furnizate ca produse si pentru a evalua capacitatea calitativa a producatorilor. Primul contract pentru certificatul BRC a fost semnat de Transavia in noiembrie 2008, iar primul certificat a fost obtinut in ianuarie 2009 pentru Alba si iulie 2010 pentru Brasov.