Importurile de carne au consemnat un nou record, anul trecut, inregistrand o crestere de aproximativ 35% fata de 2003. Ca urmare a dezinteresului manifestat de autoritatile romane fata de sectorul zootehnic, Romania a devenit o piata atractiva pentru exportatorii de carne din alte tari. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile de carne de porc au crescut la 137.000 tone, de la 101,7 mii tone, consemnate in 2003. In aceste conditii, si valoarea importurilor a crescut cu 84 milioane de euro, de la nivelul de 94,3 milioane euro, in 2003.

La carnea de pasare, situatia este cam aceeasi, anul trecut fiind aduse in tara 129,2 mii tone fata de 90,5 mii tone in 2003. Pentru aceste importuri, Romania a platit 69,7 milioane de euro, cu 18 milioane mai mult decat in anul precedent. In acelasi timp, exporturile de porc abia au atins 300 tone, iar cele de pasare, 3.800 tone. Cresterea importului este pusa pe seama scaderii productiei industriale, sustine Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC). "Din datele pe care le detinem, rezulta ca productia industriala a fost de 53% din cea inregistrata in 2003. Acestea sunt efectele unui an agricol foarte prost, care a dus la scaderea efectivelor de porci cu aproximativ 1,5 milioane de capete, ne-a declarat Visan. Acesta mai spune ca procesatorii romani de carne nu se tem de actiunea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor de a suspenda activitatea celor mai multe unitati din industria carnii din cauza nerespectarii normelor sanitare. In industria carnii de porc, doar 10 abatoare (1,7%) indeplinesc normele UE, iar in industria carnii de pasare, doar 6 din 40. "Nu ne temem de golul lasat in piata. Avem puterea de a face fata concurentei, a spus Visan. Insa, contrar opiniei reprezentantilor ARC, inchiderea a sute de unitati de procesare va favoriza patrunderea din ce in ce mai puternica a carnii din alte state pe piata romaneasca. In acest moment, productia interna nu acopera nici jumatate din necesarul intern de consum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri