Dupa o istorie tumultoasa cu mai multi proprietari, vechea fabrica Scandia, cea care a vazut breslele, comunismul si capitalismul, si-a inchis portile facand loc unei noi unitati, mult mai mari.

Noua unitate de productie, care are peste 20.000 mp construiti, produce cu 40% mai mult decat fosta unitate a Scandia, cea aflata in interiorul orasului, care in prezent este in conservare si care ar putea fi transformata intr-un muzeu.

Ajungem la noua fabrica a companiei, la iesirea din Sibiu, la capatul unui drum presarat cu hale aflate in paragina. Intram ntr-o unitate de productie mult mai mare decat vechea fabrica. Fabrica finalizata la sfarsitul anului trecut produce in prezent la 60-65% din capacitate.

Povestea Scandia Food incepe in 1922 cu Josefb Theil, un cetatean german recunoscut in breasla producatorilor de mezeluri din Sibiu. Acesta infiinteaza fabrica de preparate si conserve din carne Theil.

In 1938, fabrica Theil este inchiriata de o societate din Suedia, care trei ani mai tarziu ii schimba numele in Scandia Romania.

Comunismul a insemnat nationalizarea companiei, iar din 1990 fabrica si-a concentrat activitatea exclusiv pe export, abia la sfarsitul lui 1996 reluandu-se productia pentru Romania. Una dintre legendele urbane din Sibiu spune ca in anii din urma ai comunismului, camioanele Scandia care duceau marfa la Bucuresti erau intoarse din drum pentru a umple magazinele sibienilor. Nicu Ceausescu, fiul lui Nicolae Ceausescu, a fost numit in 1987 prim-secretar al Sibiului, orasul fiind astfel privilegiat.

Citeste si:

In 2001 societatea se privatizeaza, iar in 2010 devine Scandia Food.

In prezent, 90% din productia Scandia este pentru piata interna, insa compania a pus piciorul pe acceleratie in ceea ce priveste exporturile, astfel incat in primele patru luni din 2012 acestea s-au dublat. De altfel, dupa o usoara scadere a afacerilor din 2011, in primele patru luni din acest an, compania a inregistrat o crestere de 20% in lei si 15% in euro a businessului.

Conducerea companiei nu a precizat care a fost valoarea afacerilor in 2011. In urma cu doi ani, compania a avut o cifra de afaceri de circa 18,5 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Ungaria, Bulgaria, dar si Spania sau Italia, tari cu comunitati mari de romani, se numara printre principalele piete de export pentru companie.
Una dintre zonele in care vrea sa patrunda companiei in acest an este SUA. Daca s-ar extinde pe piata americana si ar avea contractele necesare, exporturile ar urma sa ajunga in jur de 50% din cifra de afaceri a companiei in aproximativ un an.

Compania a inceput din 2009 un proces de transformare, care a inclus un rebranding, dar a lansat si noi linii de business, cum ar fi cele doua restaurante din Bucuresti si cele doua magazine proprii din Sibiu.

Pe langa produsele deja iesite pe piata ale Scandia, in noua fabrica vor fi realizate cele mai noi doua produsele ale companiei: pate si terrina (pasta din carne-n.r.) din carne de vanat.