"Romania importa carne in primul rand pentru ca nu exista suficienta materie prima pe piata romaneasca, iar in al doilea rand si datorita pretului mai bun pe import. Costul de productie in Romania, nu numai la zootehnie, dar si la productia vegetala, este mai mare. La productia vegetala, din cauza faptului ca nu exista asociere suficienta", a spus Constantin.

El a aratat ca multe ferme din Romania sunt inca foarte mici, iar din acest motiv costurile de productie raman ridicate.

"Acesta este motivul pentru preturile mari si la zootehnie, si la productie vegetala, si la horticultura. Pentru a putea rezolva aceste probleme vrem sa vorbim pe de-o parte de zona de asociere, pentru ca in momentul in care ai fermele asociate, in momentul in care nu mai ai 90% din efective in ferme de unu si doua capete, sa spunem la vaci, si ai ferme cu adevarat importante, atunci poti sa vorbesti de un cost de productie ceva mai mic", a afirmat el.

Ministrul a dat ca exemplu sectorul lactatelor, unde 90% din productie vine de la gospodariile cu unu sau doua animale.

Citeste si:

"Nu poti sa vorbesti de un cost de productie scazut intr-o ferma atat de mica. Anul acesta si dupa 2014 vom insista pe fermele familiale, adica sa facem un pas, de la fermele de subzistenta si semi-subzistenta la fermele familiale. In Romania, agricultura este polarizata. Exista foarte multe ferme mici si ferme extrem de importante, poate cele mai mari ferme din Europa, prin dimensiuni atat de mari. Lipseste, din pacate, ca si in alte zone ale economiei romanesti, clasa de mijloc, si-atunci putem sa punem accentul pe ferma familiala", a mentionat Constantin.
Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori din tara, a declarat recent ca Romania nu are o agricultura reala, care sa asigure necesarul de consum intern, si a ajuns sa importe cirese din Africa de Sud si fasole din Etiopia.

"La ora actuala importam legume, importam fructe, flori intr-o cantitate impresionanta, si banii acestia pleaca si au destinatii in alte zari. Noi vom putea vorbi despre o agricultura reala, care sa asigure atat necesarul de consum pentru romani, dar si pentru export, doar atunci cand vom reusi sa facem acele ferme mici, de 2-5 hectare", a spus Porumboiu.

Omul de afaceri a aratat ca fermele de mici dimensiuni pot asigura necesarul de consum intern pentru multe categorii de fructe si legume.