Crossover este un startup american, intrat in Romania in urma cu un an, care angajeaza oameni dupa modelul "remote 100%" din 85 de tari, acestia putand lucra exclusiv de acasa sau din orice locatie isi doresc. Angajatorul vede munca de la un sediu drept depasita, principalul motiv fiind acela ca limiteaza pepiniera din care poate selecta o companie angajati talentati.

Infiintata in urma cu mai bine de doi ani si prezenta in Romania de circa un an de zile, compania are deja colaborari cu 100 de romani, care lucreaza in proiecte pentru companii din strainatate, in diverse domenii, in special in IT. Crossover estimeaza ca va plati doar in 2016 colaboratorilor locali remuneratii in valoare de patru milioane de dolari.

Esti interesat de domeniul HR? Te invitam sa te inscrii gratuit la conferinta WS2GROW, din 3 noiembrie, in care vom vorbi despre cele mai potrivite metode de dezvoltare personala si despre cum poate fiecare organizatie sa isi dezvolte echipe puternice si lideri inspiratori.

Angajatii nu merg niciodata la birou

Compania are un model de business prin care isi propune sa asigure aceleasi conditii de munca, inclusiv aceeasi remuneratie colaboratorilor, indiferent de locatia acestora.

Astfel, cei 1.500 de angajati din 85 de tari ai companiei, dintre care 100 din Romania, lucreaza exclusiv "remote", fie de acasa, fie din spatii comune de lucru sau de oriunde doresc.

"Munca intra in era cloud, in care locatia nu mai conteaza, si odata cu aceasta si salariile. Astfel ca, daca de-a lungul istoriei salariile au fost stabilite in functie de locatia in care angajatii lucrau, acum locatia devine irelevanta, iar remuneratiile angajatilor sunt stabilite in raport cu abilitatile individului versus cererea globala", a explicat Andy Tryba, fondatorul companiei americane Crossover, prezent la Bucuresti.

Angajatii sunt recrutati de asemenea cu ajutorul Internetului, in special prin retele sociale, comunica cu managerii si cu colegii prin canale online si sunt monitorizati de catre angajator prin aplicatii web care au acest scop.

Crossover ofera colaboratorilor din intreaga lume, inclusiv din Romania, salarii brute cuprinse intre 2.500 si peste 16.500 de dolari pe luna, respectiv intre 30.000 si 200.000 de dolari pe an, strict pe baza competentelor profesionale dovedite in timpul procesului de testare.

Astfel, in Romania, un inginer debutant sau cu 1-2 ani experienta castiga 2.500 de dolari pe luna, un specialist in marketing castiga pana la 6.200 de dolari pe luna, in timp ce un arhitect poate sa ajunga la o remuneratie lunara de peste 8.000 de dolari brut lunar.

Angajatorul spune ca nu ofera alte beneficii salariatilor, din dorinta de a nu le ingradi optiunile.

Preferam sa le dam oamenilor salarii intregi, nu sa taiem din ele pentru a le oferi alte beneficii, si sa isi aleaga ei, mai departe, ce vor sa faca cu banii

Un birou iti reduce pepiniera de talente

"Daca iti doresti oameni talentati in echipe este un avantaj sa recrutezi la nivel global. De exemplu, daca ai incerca sa formezi o echipa buna pentru un sport si ai putea alege doar din Bucuresti, echipa ta ar putea sa nu fie la fe de buna, ca atunci cand ai recruta din Romania sau chiar din toata Europa ori din intreaga lume. Calitatea talentelor creste cu siguranta cand poti alege dintr-o pepiniera mai mare", a aratat Tryba.

10.000 de oameni aplica saptamanal la joburile noastre, 400 sunt din Romania

Tryba a recunoscut insa ca sunt si candidati, inclusiv din Romania, care au retineri in a aplica in astfel de pozitii, neavand inca incredere in munca de acasa.

"Cred ca oamenii trebuie sa lucreze de oriunde se simt ei mai eficienti, fie ca este vorba despre o cafenea sau un spatiu comun de munca", a precizat Andy Tryba, fondatorul companiei americane Crossover.

200 de locuri de munca in 2017

In anul 2017, Crossover va angaja aproximativ 200 de persoane, cei mai multi in domeniul IT, dar si ingineri, arhitecti sau specialisti in marketing ori finante.

"Feedback-urile companiilor pentru care lucreaza colaboratorii romani au fost foarte bune, romanii sunt oameni care isi doresc sa munceasca mult, asa ca planurile noastre sunt sa ne extidem in Romania. Cautam in special specialisti in domeniul IT, aici fiind cea mai mare nevoie de personal, insa angajam si in alte domenii", a declarat Andy Tryba, fondatorul companiei americane Crossover, prezent la Bucuresti.

Ce ar trebui sa faca guvernele pentru antreprenori? Afla dintr-un interviu exclusiv cu "antreprenorul de la Casa Alba" publicat pe Wall-Street PRO

Compania estimeaza ca va plati circa patru milioane de dolari pentru salariile celor 100 de angajati in 2016, iar estimarile pentru 2017 se ridica la investitii de 10 milioane de dolari.

Cine conduce compania Crossover

Andy Tryba a fost in ultimii 15 ani CEO la mai multe start-up-uri de succes, director de strategie la Intel Corporation si consilier la Casa Alba pentru viitorul pietei muncii si managementului talentului in sectorul IT&C. Obiectivul carierei sale este proiectarea “viitorului muncii” intr-o societate globala, interconectata. El crede cu pasiune ca standardul de viata poate creste la nivel global prin facilitarea dezvoltarii pietei locurilor de munca pentru oamenii calificati. Astfel, incepand cu 2014, Andy este fondator si CEO Crossover.

Ca si antreprenor, Andy este fondatorul si co-fondatorul a alte trei startup-uri de succes: Ride Austin - un serviciu local, non-profit, de “ride sharing” - FuelMe - primul serviciu de livrare de carburanti la cerere pentru consumatori individuali, indiferent de locatie - si ExtendMD - un serviciu medical prin care pacientii cu boli cronice pot comunica de oriunde direct cu echipa de doctori, care a fost vandut in august 2013 catre o companie dedicata dezvoltarii tehnologice a sistemului medical.

Andy a absolvit Facultatea de Inginerie la Universitatea din Illinois si are un MBA de la Universitatea Rice, Huston.

Compania Crossover nu taxeaza candidatul cand intermediaza un job, ci primeste 10% din salariul angajatului din fondurile companiei angajatoare.

Iti recomandam sa citesti si articolul Aici e de lucrat: un manager american angajeaza 1.000 de romani si ii lasa sa munceasca de unde vor. "Biroul este un loc neproductiv"

Sursa foto: Kodda / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri