Curtea de Apel Bucuresti a suspendat aplicarea masurilor impuse de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, privind sanctionarea celui de-al doilea jucator pe piata de telefonie mobila din Romania, Vodafone, pentru neaplicarea plafonului maxim la internet mobil in roaming.

La inceputul lunii octombrie, ANCOM a anuntat ca a amendat Vodafone Romania cu 100.000 de lei pentru ca nu a aplicat un plafon financiar sau de volum maxim care sa limiteze consumul de date in roaming la un cost implicit de 50 euro pe luna, fara TVA, sau la un alt nivel ales de utilizatori, asa cum cere legislatia europeana. Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea acestei masuri, pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare a deciziei ANCOM, potrivit comunicatului, conform News.ro.

”Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea Vodafone Romania si a dispus suspendarea aplicarii masurilor cu efect retroactiv impuse prin Decizia ANCOM nr. 1028/03.10.2016 privind sanctionarea neaplicarii plafonului maxim la internet mobil in roaming, pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare a Deciziei ANCOM, ce face obiectul Dosarului nr. 6831/2/2016 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti”, anunta Vodafone.

Instanta a dispus suspendarea masurilor impuse de ANCOM, printre care obligatia de a restitui, la cerere, orice suma achitata peste 60 de euro, TVA inclus, pentru serviciile de comunicatii de date in roaming pe planuri alternative de roaming. Vodafone a argumentat instantei de judecata ca nu a incalcat regulamentul Uniunii Europene invocat de ANCOM si ca masurile de remediere nu sunt permise de reglementarile legale in vigoare.

Potrivit ANCOM, sanctiunea s-a bazat pe un regulament al UE care stabileste ca utilizatorii care calatoresc in strainatate au dreptul sa beneficieze de un plafon financiar implicit la utilizarea serviciului de date in roaming, inclusiv internet mobil. Dincolo de acest plafon, accesul la acest serviciu trebuie blocat automat, cu exceptia cazurilor in care clientul isi exprima explicit consimtamantul pentru continuarea utilizarii serviciilor si depasirea plafonului. Plafonul maxim a fost stabilit pentru a-i proteja pe utilizatori de socul unor facturi mari generate de consumul de date in roaming. ANCOM a derulat o actiune de control in urma unei sesizari primite in cursul acestui an.

Controlul a aratat, potrivit ANCOM, ca ”Vodafone nu a aplicat si nu a pus la dispozitie cel putin un plafon financiar sau de volum maxim pentru serviciile de comunicatii de date in roaming” in cazul anumitor categorii de abonati. ANCOM a cerut Vodafone sa restituie celor doua categorii de abonati, la cerere, orice suma achitata de acestia peste nivelul de 50 de euro pe luna, fara TVA, pentru consumul de date in roaming efectuat incepand cu data de 1 iulie 2012 si pana in prezent.

Vodafone Romania este al doilea operator de telefonie mobila pe pe piata romaneasca din punct de vedere al numarului de abonati, dupa Orange. In anul fiscal incheiat la 30 iunie 2016, veniturile din servicii de comunicatii ale companiei au atins 173,9 milioane euro, in crestere cu 4,2% fata de perioada similara a anului precedent. Principalii competitori ai Vodafone in Romania sunt Orange, liderul pietei, Telekom, controlat de Deutsche Telekom, si RCS&RDS.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri