Gigantul francez Lactalis, care a bifat anul trecut doua achizitii rasunatoare in Romania, a cumparat una dintre diviziile Danone din SUA – Stonyfield – pentru suma de 875 milioane de dolari, scrie Financial Times.

Tranzactia asteapta aprobarea autoritatilor de concurenta si urmeaza sa fie finalizata in trimestrul 3 al acestui an. Anul trecut, Stonyfield a incheiat cu o cifra de afaceri de 370 de milioane de dolari.

Vanzarea Stonyfield face parte din angajamentul luat de catre Danone pentru a facilita achizitia producatorului de alimente organice WhiteWave, o tranzactie evaluata la 10 miliarde de dolari.

Danone a cumparat WhiteWave pentru a-si consolida pozitia in piata produselor organice. Impreuna, cele doua companii detin branduri precum Dannon, Oikos, Activia, Silk sau Evian.

Anul trecut a inceput in forta prin anuntul francezilor de la Lactalis privind achizitia liderului pietei de profil, Albalact. Lactalis a platit 75 de milioane de euro pentru 97,5% din actiunile Albalact si isi propune sa delisteze compania de pe Bursa de Valori Bucuresti. Grupul Albalact si-a majorat anul trecut afacerile cu 8,9% la 100,9 mil. euro, in timp ce profitul a ajuns la 2,8 mil. euro. Pentru Albalact lucreaza peste 1.000 de angajati.

Tot din industria de lactate a venit cea mai importanta stire pe final de an. Din nou, Lactalis a semnat in luna decembrie acordul de preluare a producatorului Covalact. Fondul american SigmaBleyzer iese astfel din actionariatul Covalact dupa mai bine de noua ani de la achizitia producatorului de lactate. Fondul de investitii ajunsese sa detina 99,4% din actiunile companiei, potrivit Registrului Comertului.

Covalact a incheiat anul trecut cu afaceri de circa 200 mil. lei (45 mil. euro), un profit de 6 mil. lei (1,4 mil. euro) si un numar de 560 de angajati. Compania se afla in top 10 producatori de lactate din Romania in functie de cifra de afaceri. Covalact detine doua fabrici de lactate – Sf. Gheorghe si Miercurea Ciuc – reprezentand o capacitate de productie de 2.500 de tone.

Practic, multinationalele precum Lactalis, Danone, FrieslandCampina si Olympus au ajuns sa controleze mai bine de 50% din piata locala a produselor lactate, o industrie estimata la 800 de milioane de euro anual si care, in 2016, a inregistrat din nou cresteri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri