OMV Petrom, cel mai mare producător de energie din România, raportează un profit de 1,399 miliarde de lei pentru primul trimestru din 2024, cu aproape 6% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, când a avut un profit net de 1,481 miliarde de lei. Statul român este acționar în OMV Petrom prin intermediul Ministerului Energiei, deținând 20,69% din companie.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 10% comparativ cu T1/23, de la 9,473 miliarde de lei la 8,544 miliarde de lei, influențată negativ de prețuri mai mici la gaze naturale și energie electrică, precum și de volume vândute mai mici de gaze naturale, parțial compensate de volume vândute mai mari de energie electrică și produse rafinate.

Vrei să fii la curent cu piața de energie din România? Vino alături de wall-street.ro și unii dintre cei mai importanți specialiști din țară la Energy R/Evolution 2024 pe 14 mai. Înscrie-te gratuit AICI.


Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 28%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

Investițiile au însumat 972 mil lei în T1/24, cu 1% mai mari față de T1/23, fiind direcționate în principal către Explorare și Producție, cu investiții în valoare de 772 mil lei (T1/23: 550 mil lei). Investițiile din Rafinare și Marketing au fost în valoare de 154 mil lei (T1/23: 380 mil lei), în timp ce investițiile din Gaze și Energie au fost în valoare de 22 mil lei (T1/23: 17 mil lei).

Investițiile din segmentul Corporativ și Altele au fost în suma de 23 mil. lei (T1/23: 12 mil lei).

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 728 mil lei, față de 985 mil lei în T1/23, reflectând în principal scăderea preturilor gazelor naturale și a volumelor de vânzări de hidrocarburi, precum și amortizarea mai mare. Producția a scăzut cu 4,0%, în principal din cauza declinului natural, aspect parțial compensat de rezultatele bune ale
sondelor noi și ale reparațiilor capitale la sonde Costul de producție a crescut cu 10%, la 15,9 dolari/bep, în principal din cauza costurilor mai mari cu personalul și cu
serviciile, precum și a scăderii producției disponibile pentru vânzare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri