Piata farmaceutica din Romania pe segmentul retail a inregistrat o crestere de 0,55%, ajungand la valoarea de 5,8 miliarde lei in semestrul I al anului fata de aceasi perioada din 2016. Companiile Zentiva, Biofarm, Farmaceutica Remedia, Ropharma si Antibiotice, listate la bursa, au inregistrat in primele sase luni ale acestui an cresteri semnificate, potrivit rapoartelor publicate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Criza medicamentelor care afecteaza Romania in ultimii ani, este o consecinta a politicii de pret impusa de autoritati. Politica de preturi genereaza o serie de consecinte care pot afecta atat jucatorii din piata farmaceutica, cat si pacientii. Potrivit datelor Cegedim, in contextul in care producatorii trebuie sa renunte la medicamentele ale caror costuri de productie nu mai pot fi acoperite sau sa inchida facilitati de productie, peste 2.300 de medicamente risca sa dispara de pe piata, 60% fiind medicamente sub 25 lei.

De la inceputul acestui an au fost depuse la ANMDM 1.640 notificari de discontinuitate a produselor de pe piata romaneasca, din care 176 renuntari la APP/notificari discontinuitate permanenta. Pe categorii de produse, vanzarile din programul national de hepatita au inregistrat una dintre cele mai abrupte scaderi, de 86%, ajungand la valoarea de aproximativ 96 milioane lei, comparativ cu valoarea de 671 milioane lei in perioada similara a anului 2016, potrivit datelor furnizate de catre compania de cercetare de piata Cegedim.

Zentiva (SCD) - crestere cu 18% a afacerilor

Cifra de afaceri inregistrata de Zentiva in primul semestru al acestui an este de 228,5 milioane lei, iar in aceeasi perioada de anul trecut a fost 193,4 milioane lei. Anul acesta in S1 profitul net a fost de 43,04 milioane lei, mai mare cu o treime fata de primul semestru din 2016.

Numarul mediu de salariati la sfarsitul lunii iunie era de 506, iar cheltuiele salariale au fost in jur de 24,1 milioane lei.

Ropharma (RPH), scadere de circa 5% a vanzarilor

Cifra de vanzari realizata de Ropharma in primele sase luni din 2017 este de 165,3 milioane lei, obtinuta din comercializarea produselor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala in valoare de 122,5 milioane lei si produselor care se elibereaza fara prescriptie in valoare de 42,8 milioane lei.

In prezent, portofoliul de productie proprie este format din 76 produse, acoperind 26 arii terapeutice. De asemenea, compania a incheiat primul semestru din acest an cu un profit net de 2,67 milioane lei, mai mare cu 55% fata de S1 2016.

Farmaceutica Remedia (RMAH) - avans de 47% al afacerilor

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia a realizat in primul semestru un profit net de 1,3 milioane lei, de aproximativ de 7 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent. Farmaceutica Remedia a incheiat primele 6 luni ale acestui an cu cifra de afaceri de 157,9 milioane lei, cu 50 milioane lei mai mult comparativ cu primul semestru din 2016.

Antibiotice (ATB) - profit mai mare cu 17%

In contextul pietei farmaceutice din Romania, Antibiotice inregistreaza o crestere a vanzarilor din farmacii si spitale de 5,6% comparativ cu semestrul I 2016, in timp ce vanzarile in unitati terapeutice au inregistrat o crestere de 10%. De asemenea, cota de piata inregistrata de societate este de 2,38%, in crestere comparativ cu semestrul I 2016 (2,31%).

In primele sase luni ale acestui an, compania a inregistrat venituri din vanzari de 147,2 milioane lei (plus 2% fata de S1 2016) si un profit de 19,2 milioane lei. Profitul net de 19,2 milioane lei este mai mare cu 21% comparativ cu BVC si cu 17% mai mare decat in semestrul I 2016. Totodata, a fost inregistrata o crestere cu 25% a vanzarilor pe piata externa.

Biofarm (BIO) - profit in crestere cu 36%

Veniturile din vanzari ale Biofarm au inregistrat o evolutile pozitiva in S1 2017, acestea ajungand la 82,4 milioane lei, dupa o crestere de 19% comparativ cu perioada similara din 2016. Profitul net a crescut spectaculos, cu 36%, pana la 20,63 milioane lei.

Biofarm, companie controlata de SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1), avea lichiditati de 36 milioane lei la finalul primul semestru din 2016, in crestere cu 2% comparativ cu finalul anului trecut.

Sursa foto: Leszek Bogdewicz / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri