Unul dintre cei mai bogati oameni din lume si unul dintre cei mai importanti producatori de mobila pe plan mondial, sau doua povesti de succes intr-una singura despre care vom mai auzi multa vreme de acum incolo. Ingvar Kamprad si IKEA, compania pe care acesta o detine, reprezinta doua dintre cele mai cunoscute si comune studii de caz analizate in universitatile de business din intreaga lume.
Dupa ani buni de sperante si in care am citit despre istoria gigantului IKEA, ori in cel mai bun caz am traversat in graba unul din magazinele din tarile vecine deschise inca din 1990, dupa ultimele luni presarate cu zvonuri despre iminenta deschidere in Romania a unui magazin IKEA, prezenta celui mai cunoscut producator si distribuitor de mobila in tara noastra a devenit o certitudine.

Astfel, cel mai mare retailer mondial de mobila, cu magazine in 34 de tari ale lumii, si-a anuntat intrarea si pe piata romaneasca de retail, prin deschiderea la Bucuresti a primului magazin in sistem de franciza. Prima unitate va fi inaugurata in mai putin de sase luni, in apropierea celui mai mare proiect imobilar autohton, Baneasa Investment, in urma unei investitii de peste 10 milioane de euro.

Magazinul va avea o suprafata de 26.000 de metri patrati, desfasurata pe doua etaje, va comercializa o gama de 7.500 de articole si va fi deservit de 1.500 de locuri de parcare. Gama de produse va acoperi toate ariile casei: sufragerie, dormitor, birou, baie, camera copilului, dar si articole textile, corpuri de iluminat, arrticole pentru depozitare, accesorii si decoratiuni pentru gradina.

Printr-o simpla comparatie, magazinul Mobexpert din zona Pipera din Bucuresti, structurat pe doua etaje, are o suprafata de 15.000 de metri patrati, iar cel din apropierea Carrefour Militari se intinde pe 10.000 de metri patrati.

Oficialii IKEA au anuntat ca vo angaja 400 de persoane pana in luna martie a anului viitor.

Magazinul va fi aprovizionat in proportie de 10% cu articole din ceramica si textile de la furnizori din Romania, potrivit oficialilor Ikea. Magazinul va cuprinde un show-room de mobila, un departament de accesorii si decoratiuni, o zona de joaca pentru copii si zone pentru servit masa.

"Nu am stabilit inca preturile produselor Ikea in Romania, dar ne asteptam sa fie cu cel putin 10% mai ieftine decat concurenta", a afirmat directorul de retail Ikea Romania, Cornel Oprisan. Oficialul Ikea estimeaza pentru primul an dupa deschidere un numar de 2,5 milioane de vizitatori.

"Nu avem inca planuri pentru alte magazine Ikea in Romania, asteptam sa vedem rezultatul acestei prime locatii. Daca rezultatele vor fi bune, in doi ani am putea sa deschidem un nou magazin", a completat Oprisan.

Piata de distributie de mobila din Romania este estimata la 600 milioane de euro in 2006 si ar putea creste anul viitor cu 8-9%, ritm superior ratei de 6% inregistrata in ultimii ani, a declarat, luni, directorul de retail Ikea Romania, Cornel Oprisan.

"In contextul aderarii la Uniunea Europeana si a intrarii Ikea in Romania, retailul de mobila va avansa anul viitor cu un procent, echivalent cu o crestere anuala situata intre intre 8 si 9%, comparativ cu 2006", a afirmat Oprisan.
Autostrada expansiunii IKEA ajunge in Romania Ikea Romania este operat in sistem de franciza de catre compania Moaro Trading detinuta de catre consortiul olandez Enegma , Turcmall (Turcia) si Inter Ikea System, firma care opereaza franciza Ikea la nivel mondial.

Marca Ikea a fost inregistrata in 1943 in Suedia. In august 2006, Ikea avea 237 de magazine in 34 de tari pe patru continente, numarul total al vizitatorilor fiind de 500 de milioane.

La nivel global, Ikea a inregistrat in anul fiscal 2006 (1 septembrie 2005-31 august 2006), o cifra de afaceri de 17,5 miliarde euro.

Pe piata romaneasca, compania este prezenta la nivel de reprezentanta, achizitionand mobila de la circa 40 de furnizori. Compania detine in Romania si o divizie de productie, Swedwood, si a anuntat constructia unei noi fabrici, in orasul Gura Humorului

In urma acestei mutari a celor de la Ikea, jucatorii de pe piata de retail cu mobila vor avea parte de un mediu de afaceri competitiv, cu un jucator puternic care va dinamitiza piata de profil.

Mobexpert, crestere de 5%

Grupul Mobexpert a anuntat incheierea celui de-al treilea trimestru al anului cu o crestere de 5% a vanzarilor pe piata regionala. Compania este liderul pietei de mobilier din Romania cu o retea de 32 de magazine in tara dintre care 5 hipermagazine si se afla in proces de consolidare a retelei pe piata regionala.

Vanzarile Mobexpert pe piata regionala au inregistrat, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al lui 2006, o crestere de 5% pe segmentul de retail de mobilier de casa si birou, potrivit datelor communicate de companie.

Oficialii grupului estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, vanzarile pe acest segment vor inregistra o crestere de 10% comparativ cu 2005. Previziunile se bazeaza, in primul rand, pe deschiderea, in septembrie, a celui de-al patrulea hipermagazin Mobexpert din Bucuresti in cadrul Galeriei Mobexpert Baneasa. Segmentul cel mai dinamic in primele trei trimestre din 2006 s-a dovedit cel al retailului de mobilier de birou, cu o crestere de aproximativ 10%.

Elvila a trecut anul trecut pe profit

Elvila, companie producatoare si distribuitoare de mobila, a raportat in 2005 un profit de 6,4 milioane lei la o cifra de afaceri de 109,4 milioane lei, potrivit unui situatiei financiare publicate de companie.

In 2004, compania inregistrase o pierdere de 1,9 milioane lei la o cifra de afaceri de 133,8 milioane lei, potrivit raportului financiar publicat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.

Grupul Elvila si-a inceput activitatea in 1990. Fabricile Elvila au 65% din productie destinata exportului, restul fiind alocata celor 32 de magazine din Romania, numarul total de angajati fiind de 4.500.
Autostrada expansiunii IKEA ajunge in Romania IKEA, in cifre si fapte

- cel mai mare retailer mondial de mobila;

- 1943, Ingvar Kamprad isi inregistreaza propria firma: IKEA ( o combinatie intre initialele lui Ingvar Kampard, la care au fost adaugate primele litere de la Elmtaryd si Agunnaryd - numele fermei si respectiv al satului in care s-a nascut acesta);

- 1958, se deschide primul magazin IKEA din lume - la lmhult, in Suedia;

- 1961, Primii furnizori din afara Peninsulei Scandinave au fost din Polonia. Prima livrare - 20.000 de scaune;

- anii 80, achizitioneaza mobilier de pe piata romaneasca;

- 2007, intra si pe piata romaneasca de retail;

Povestea de succes a lui Ingvar Kamprad, o gasiti in articolul Mai bogat decat Bill Gates ?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri