Cererile de electricitate depuse de Electrica la operatorul pietei de energie OPCOM,prin care societatea urmarea achizitionarea unei cantitati de 1,8 milioane de MWh la data de 12 martie au fost anulate,din lipsa ofertantilor, dupa ce nici licitatiile de vineri nu au mai avut loc, din acelasi motiv.

Electrica a depus, la finele lunii februarie, pe bursa de energie OPCOM, noua cereri de achizitie de electricitate pentru tot atatea licitatii, care ar fi trebuit sa aiba loc vineri 9 martie si luni, 12 martie. "Licitatiile pentru incheierea acestor tranzactii au fost anulate, intrucat niciun producator de energie nu a depus garantii in vederea vanzarii de electricitate catre Electrica", au declarat pentru NewsIn, reprezentanti ai OPCOM.

Electrica solicita, pentru data de 9 martie, peste 1,650 milioane MWh, la preturi cuprinse intre 168 si 172 lei/MWh, in timp ce, in data de 12 martie, Electrica intentiona sa achizitioneze 1,815 milioane de MWh, la preturi cuprinse intre 168 si 172 de lei/MWh. In prezent, pe bursa, energia se vinde la preturi care se situeaza intre 170,02 si 184,51 lei/MWh, in functie de cantitate.

Electrica a notificat, la recomandarea Ministerului Economiei, consumatorilor sai eligibili ca, de la 1 aprilie, exista posibilitatea de a furniza mai putina energie, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Varujan Vosganian.Ministrul a spus ca a avut o intalnire cu directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, si l-a informat pe acesta ca nu va mai prelungi ordinul prin care Electrica va putea sa cumpere energie direct de la producatori. "I-am pus in vedere ca nu-i voi prelungi ordinul si ca aceste cantitati, incepand cu 1 aprilie, vor fi tranzactionate pe bursa. Este vorba de 9-10% din cantitatea totala de energie electrica", a aratat ministrul economiei.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRGN), Nicolae Opris, a spus ca, in momentul de fata, Electrica nu importa electricitate, dar ar putea fi nevoita sa faca acest lucru. In opinia sa, compania va putea gasi doar in Ucraina energie electrica mai ieftina decat in Romania.Operatorul pietei de energie OPCOM va lansa in 15 martie platforma contractelor bilaterale cu strigare continua, in avans cu o jumatate de luna fata de termenul initial, pentru a ajuta Electrica sa-si acopere deficitul de electricitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri