Agentia de evaluare financiara Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuala retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, dupa ce Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit sechestru asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare.
Decizia ANAF este legata de obligatiunile convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare, scrie Mediafax.

Potrivit ANAF, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni. Aceasta interpretare este in contradictie cu planurile Rompetrol de a rascumpara partial obligatiunile si de a converti cea mai mare parte in actiuni, se arata intr-un comunicat Fitch.

In urma conversiei, statul ar deveni actionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Fitch continua sa ia in calcul pentru evaluarea grupului Rompetrol ca Rompetrol Rafinare va converti cea mai mare parte a obligatiunilor si nu va plati suma ramasa de 516 milioane de euro (670 de milioane de dolari).

Supravegherea cu implicatii negative reflecta presiunea crescuta din partea guvernului si incertitudinea tot mai mare referitoare la deznodamantul disputei legale dintre ANAF si grupul Rompetrol, se arata in comunicat.

Ratingul grupului Rompetrol se bazeaza pe o abordare de jos in sus, conforma metodologiei Fitch referitoare la legaturile dintre companii si subsidiare. Calificativul reflecta ratingul individual, de "CCC", si un suport de trei trepte datorat sprijinului eventual din partea KazMunaiGaz (KMG), care detine grupul Rompetrol.

KMG, actionar unic al Rompetrol din iulie 2009, a oferit sprijin financiar substantial grupului Rompetrol in a doua jumatate a anului trecut. Acest sprijin s-a derulat sub forma unei injectii de capital de 1,1 miliarde de dolari, ca avans pentru o majorare de capital. Fondurile din majorarea de capital au fost folosite in mare parte pentru plata unor imprumuturi bancare si a altor datorii, rezultand o situatie financiara imbunatatita, se arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri