Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca Romania a inregistrat deflatie pentru prima data in ultimii doi ani, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Cea mai recenta scadere a preturilor de consum a avut loc in luna august 2009, cand produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie, informeaza Mediafax.

Pe fondul ieftinirii preturilor din luna iunie, rata anuala a inflatiei a scazut la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Evolutia preturilor din luna iunie a fost cu mult sub asteptarile analistilor economici, care anticipau la o inflatie lunara de 0,2% in medie.

Potrivit datelor INS, in lunile de vara exista o tendinta de decelerare a inflatiei, sau chiar de scadere a preturilor, in conditiile in care incepe perioada de recoltare.

In iunie, preturile produselor alimentare au scazut cu 1,3%, in special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar si a reducerii preturilor la lapte si produse lactate cu 0,24%.

Ieftinirea produselor alimentare a fost compensata in mare parte de cresterea preturilor pentru servicii cu 0,7%, in special la cele pentru transport aerian (+2%) si telefonie (+2%).

Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% in iunie, in conditiile in care nu au existat fluctuatii semnificative pe fiecare produs in parte.

De la inceputul acestui an, preturile de consum au urcat cu 2,75%.

La sfarsitului lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca politica bancii centrale de a nu modifica rata dobanzii de politica monetara va duce inflatia catre tinta in perioada urmatoare, explicand ca nu este necesar "un pumn de medicamente, pentru ca un doctor sa fie bun".

Consiliul de Administratie al BNR a decis in 29 iunie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri