Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca este ingrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie Romania sa dezbine poporul, el mentionand nevoia ca politicienii romani sa se intoarca la o coabitare civilizata si stabila, anunta Mediafax.
"Urmeaza provocari extrem de mari. Romania se apropie de o serie de alegeri dificile, care este posibil sa dezbine poporul. Sincer, sunt ingrijorat. Dupa incheierea razboaielor politice, vor reusi politicienii romani sa se intoarca la o forma de coabitare civilizata si stabila?", a spus ambasadorul SUA, in discursul rostit in aula BCU, la incheierea proiectului Liderjust.

El a aratat ca este un motiv de optimism faptul ca, dupa toata instabilitatea politica si economica din aceasta vara, in cele din urma a triumfat statul de drept. El a mentionat ca un adevarat test pentru o republica democratica este respectarea legii de catre cei aflati la putere si in momentele cand aceasta nu corespunde cu interesele lor.

"Dupa toata instabilitatea politica si economica din aceasta vara, care, trebuie sa recunosc, a scos la lumina emotii puternice de toate partile, in cele din urma statul de drept a triumfat. Referendumul s-a desfasurat in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale, iar cei de la putere au aceptat rezultatul, cu toate ca acesta era contrar obiectivelor sale politice. Adevaratul test pentru o republica este respectarea legii de catre cei aflati la putere si in momentele dificile, nu doar in cele usoare, si mai ales atunci cand nu corespunde cu interesele lor", a afirmat Gitenstein.

De asemenea, el a punctat ca "raman multe lucruri de facut in Romania", desi au fost realizate progrese extraordinare in procesul de tranzitie, "inclusiv vara aceasta".

Selectia sefilor Parchetului si DNA va influenta parteneriatul strategic romano-american

Importanta procesului de selectie a noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA, subliniind ca acesta va influenta perceptia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu Romania.

"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selectie va fi un criteriu foarte important, care va influenta perceptia asupra parteneriatului nostru strategic cu Romania", a afirmat Gitenstein.

El a subliniat ca aceasta selectie reprezinta un test si pentru revenirea la o coabitare politica civilizata si stabila, deoarece este vital ca persoanele numite in cele doua functii sa fie sustinute de toate marile partide politice.

"Primul test in acest sens va fi numirea noului procuror general si a noului procuror-sef al DNA. Este vital ca cei numiti in aceste inalte functii sa fie sustinuti de toate marile partide politice, ca ei sa fie procurori independenti, apolitici si, mai presus de toate, sa fie la fel de competenti si curajosi precum predecesorii lor", a spus ambasadorul SUA.

El a mentionat ca acest proces de selectie nu va avea succes "daca 'cei mai buni si mai inteligenti' ezita sa se inscrie in competitie".
Totodata, Gitenstein a subliniat ca SUA sunt atat de interesate de respectarea statului de drept din Romania, avand in vedere ca trebuie incredere ca tara noastra poate fi "un aliat stabil".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri