Statul garanteaza consumatorilor casnici, unitatilor sanitare si de invatamant si micilor consumatori industriali ca vor fi alimentati cu gaze naturale si dupa liberalizarea integrala a pietei, la 1 iulie 2007, de catre un furnizor de ultima optiune ce va fi obligat prin lege sa asigure livrarile
"Aceste categorii de consumatori au o mai mica putere de negociere si ar putea intampina probleme cand vor sa-si schimbe furnizorul. Consumul lor este redus si le este dificil sa gaseasca gaze naturale la un pret bun. ANRGN a gandit acest sistem ca sa-i protejeze pe micii consumatori atunci cand furnizorului lor principal i se retrage licenta din diverse motive sau pentru ca a dat pur si simplu faliment", a declarat pentru NewsIn, directorul in cadrul ANRGN, Agatha Peptea.

Oficialului ANRGN a dat ca exemplu situatia in care primul furnizor da faliment, iar consumatorul cu o putere redusa de negociere isi cauta un nou furnizor, dar nu gaseste niciunul care sa fie interesat sa-l alimenteze. Peptea a aratat ca in acest moment, ANRGN intervine si obliga distribuitorul zonal, care va avea un furnizor in structura, sa il alimenteze pe acel consumator care din cauza ca foloseste foarte putine gaze naturale este considerat neatractiv.

Directorul in cadrul ANRGN a mai spus ca si celelalte categorii de consumatori (consum mediu sau mare) pot cere autoritatii sa le asigure un furnizor de ultima optiune in cazul in care din diverse motive (faliment etc.) furnizorul lor nu-i mai poate alimenta.

Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a trimis, marti, un comunicat prin care anunta ca in ultima sa sedinta Comitetul de Reglementare al institutiei a aprobat Regulamentul privind furnizorul de ultima instanta, act normativ ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.

"Furnizorul de ultima instanta aduce ca noutate faptul ca reprezinta o garantie pentru desfasurarea in conditii de siguranta a activitatii consumatorilor de gaze naturale, in contextul liberalizarii integrale a pietei gazelor, incepand cu data de 1 iulie 2007. De la aceasta data inclusiv consumatorii casnici vor putea sa-si aleaga liber furnizorul. Acest tip de furnizare (realizata de furnizorul de ultima optiune, n.red.) are in vedere, in special, protejarea consumatorilor casnici, a unitatilor de asistenta medicala si a celor de invatamant, precum si a micilor consumatori industriali (cu un consum anual mai mic de 12.400 mc). Pentru acestia, ANRGN a decis ca furnizarea de ultima instanta sa fie obligatorie, deoarece capacitatea lor de reactie in asemenea situatii este redusa", mentioneaza comunicatul autoritatii.

La randul sau, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei pregateste un act normativ referitor la asigurarea unui furnizor de ultima optiune pentru consumatorii de energie electrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri