Aproximativ 59.000 de straini din state terte aveau drept de sedere in Romania la sfarsitul primului trimestru al acestui an. Principalele tari de origine sunt, conform informatiilor primite de wall-street.ro de la Inspectoratul General pentru Imigrari, Moldova, Turcia si China. Cum a evoluat numarul de chinezi sau ucrainieni primiti in Romania si care sunt cele mai cautate meserii, afla din articolul de mai jos.

Numarul de imigranti veniti in Romania pentru a munci nu este foarte mare – in 2014, au fost inregistrate 2.677 de cereri de autorizatii de munca, in timp ce in 2013 au fost inregistrate ceva mai putine – 2.556.

Principalele functii pentru care au fost solicitate autorizatii de munca in anul 2014 au fost sudor, calculator pret cost, fotbalist profesionist, guvernanta, comisioner, lacatus constructii metalice si navale si, in final, curatatoreasa.

Dupa cum se poate observa, mare parte dintre functiile ce sunt ocupate de straini sunt pozitii necalificate.

Chinezii, la putere

In 2014, din totalul de circa 2.670 de cereri de autorizatii de munca, au fost emise 387 de autorizatii pentru cetateni din China. Mare parte dintre acestia vin pe pozitii necalificate. Ca o comparatie, Japonia „a trimis” in Romania doar 22 de cetateni. In 2013, biroul pentru imigrari din tara a acceptat 442 de cetateni chinezi si doar 19 pentru japonezi.

Numarul de imigranti din Ucraina, desi inca mic, este in crestere, din cauza climatului neavorabil din statul vecin. Astfel, in 2014, s-au inregistrat 87de cereri de autorizatii de munca, iar in primele cinci luni ale anului curent au fost inregistrate 46 de cereri pentru eliberarea unui aviz pentru angajare.

Per total, circa 59.000 de straini din state terte aveau drept de sedere in Romania la sfarsitul anului precedent. Cetatenii UE/SEE provin in special din Italia, Germania si Franta. Majoritatea strainilor din state terte cu drept de sedere in Romania sunt membri de familie, studiaza sau sunt angajati in tara.

Numarul imigrantilor care vin sa munceasca in Romania este foarte mic (previzibil de altel), comparat cu al altor state din UE. De exemplu, in Marea Britanie, din aprilie 2013 pana in aprilie 2014, au intrat in statul vestic 560.000 de imigranti. Tarile in top sunt China, India, Polonia, SUA si Australia.

Cati straini cer protectie in Romania

„Acestia prefera zonele dezvoltate din punct de vedere economic, majoritatea aflandu-se in Bucuresti sau in centrele universitare. Numarul cererilor de acordare a unei forme de protectie a cunoscut o usoara crestere in 2014, comparativ cu anul anterior – trendul multianual este in crestere”, conform Inspectoratului General pentru Imigrari.

Aproximativ 700 de persoane au primit o forma de protectie in Romania – refugiat sau protectie subsidiara, rata de aprobare fiind de 45%. Cei mai multi solicitanti de azil vin din Siria, Afganistan si Irak.

Numarul de imigranti care cauta in Romania protectie este (inca) extrem de mic comparat cu totalul celor care cauta azil in Statele Comunitare. Astfel, in 2013 numarul lor era de 431.000, crescand puternic in 2014, pana la 626.000 – cel mai mare numar inregistrat din 1992.

Sursa foto: Shutterstock: Imigrant

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri