Firmele din Romania au nevoie de forta de munca calificata si de reducerea costurilor pe munca, si nu de reduceri de taxe, care ar afecta inclusiv mediul de business, avand in vedere ca diminuarea veniturilor la buget blocheaza investitiile necesare dezvoltarii, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Principalele probleme cu care se confrunta mediul antreprenorial din Romania sunt legate de calitatea si costul fortei de munca, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Potrivit acestuia, oamenii de afaceri au dreptate cand spun ca au costuri ridicate cu forta de munca, avand in vedere repetatele majorari ale salariului minim pe economie si nivelul ridicat al contributiilor sociale, de 39,4%.

“Daca ne uitam in sondajele care sunt facute de Comisia Europeana, spre exemplu, in Romania antreprenorii spun ca cea mai presanta problema pentru ei este, in primul rand, gasirea clientilor, absolut normal, dar problema numarul doi este forta de munca suficient calificata, urmata de costul fortei de munca”, a subliniat Dumitru.

El atrage atentia, insa, ca nivelul contributiilor este valabil doar pentru salarii, pentru ca alte forme de venituri sunt taxate doar cu cota unica de impozitare de 16%.

Noi reduceri de taxe ar afecta inclusiv mediul de afaceri

Pe partea de taxe, insa, presedintele Consiliului Fiscal spune ca, in Romania, acestea sunt printre cele mai scazute din Europa (cota unica de 16%, TVA de 19%), insa cotele de CAS aplicabile salariilor sunt peste mediile europene.

Mai mult, oficialul citat este de parere ca reducerile de taxe pe consum au impact mai degraba pe termen scurt asupra cresterii economice si produc pierderi la buget greu de recuperat, care afecteaza pe toata lumea, inclusiv mediul de afaceri.

In acest context, Dumitru a reamintit faptul ca deficitul bugetar a inceput sa creasca din nou, dupa o perioada lunga de scaderi, si se indreapta catre cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana in 2017, de 3,6% din PIB, dupa Spania si Polonia, potrivit Comisiei Europene.

“Anvelopa bugetara este foarte mica. Avem venituri colecatete in 2017, conform proiectiei CE, de 25,4% din PIB, in timp ce media europeana este de 40%. Despre ce tara europeana vorbim, cu servicii publice europene, cand avem un gap intre resursele pe care noi le colectam la buget de 15% din PIB fata de media europeana”, a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

El a mentionat faptul ca, prin comparatie, Bulgaria are venituri bugetare de 30% din PIB.

Astfel, Dumitru a mentionat ca veniturile bugetare au ajuns la minime istorice, ca procent in PIB, iar relaxarea fiscal din ultimii ani a avut un impact bugetar de 2% din PIB.

Pe de alta parte, salariile din sectorul bugetar cresc rapid si se afla, in prezent, peste cele din privat. “Factura salariala a inceput sa creasca la buget. Era 7,7% din PIB in 2015, 8,4% in 2016, 8,7% estimate in 2017. Programul de guvernare prevede 9,5%, in conditiile in care anvelopa de venituri este cu 2% din PIB mai mica decat in anii precedenti”, a explicat Dumitru.

Cum afecteaza volatilitatea economiei intreaga societate romaneasca?

Privind retroactiv, Ionut Dumitru a reamintit faptul ca economia Romaniei a avut, in perioada 2000 – 2016, una din cele mai mari cresteri economice, pe medie, dar si cu o volatilitate semnificativa.

Prin comparative, Polonia a avut o crestere economica medie apropiata de cea a Romaniei, dar cu o volatilitate mult mai mica.

“Volatilitatea creeaza instabilitate si poate destabiliza orice ecosistem, social, politic, economic etc.”, a subliniat Dumitru.

El a readus in discutie si faptul ca, desi economia Romaniei a crescut cu 4,8% anul trecut, aceasta a fost bazata in totalitate pe consum. “Contributia consumului a fost de 4,9%, iar contributia investitiilor zero. Fara niciun fel de investitii, noi am crescut anul trecut cu 4,8%. Lucrul acesta ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit si sa ne intrebam cat de sustenabila este cresterea noastra atat de mare. Industria a crescut cu 1,7%. Deci, daca nu produci bunuri si servicii, este greu de crezut ca poti avea o crestere economica sustenabila”, a subliniat Dumitru.

In opinia sa, cresterea economica a avut la baza majorarea veniturilor populatiei, avand in vedere avansul de peste 18% al salariilor, in general, si de 24% in sectorul public.

Decalajele de dezvoltare regionala, tot mai adanci

In aceste conditii, Dumitru este de parere ca in economia romaneasca sunt stimul foarte puternici pentru consum si prea putini pentru investitii, iar aceasta stare de fapt nu numai ca nu a determinat reducerea decalajelor dintre regiunile din Romania ci, din contra, decalajele s-au adancit in ultimii ani.

“Discutam de Europa cu doua viteze, dar ar trebui sa vorbim de Romania cu mai multe viteze. (...) Avem un raport al PIB per capita de 1 la 5 intre cel mai sarac si cel mai bogat judet al tarii. Si judetele sarace devin mai sarace. (…) Populatia scade foarte abrupt. Sunt judete in care am pierdut, in ultimii 15 ani, 20% din populatie. Printre acestea sunt Neamt, Tulcea si Teleorman”, a mai spus Dumitru, precizand ca toate aceste evolutii isi pun amprenta si asupra mediului de afaceri.

In aceste conditii, Ionut Dumitru sustine ca, pentru o crestere economica sustenabila pe termen lung, pe partea de cheltuielil, masurile care ar avea cel mai mare impact ar fi cheltuielile cu educatia, cu sanatatea si cu investitiile publice.

“Din pacate vedem ca pentru ceea ce conteaza cu adevarat, Romania cheltuieste foarte putin. Cu educatia, avem de departe cele mai mici cheltuieli din Europa, 3,2% din PIB in ultimii ani, la sanatate, de asemenea, printre cele mai mici alocari din Europa, iar investitiile publice s-au injumatatit de la 6,7% din PIB in 2007 – 2009 la 3,4% acum”, a punctat Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri