Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) si-a pastrat dinamica in prima jumatate a anului 2017, in ciuda cresterii sentimentului protectionist si a intensificarii interventiei guvernelor si a autoritatilor de reglementare in cadrul tranzactiilor.

Estimarile pentru restul anului si dincolo de aceasta perioada sunt pozitive, avand in vedere ca fondurile private de investitii (Private Equity – PE) au sume record disponibile.Valoarea globala a tranzactiilor a totalizat 1.400 miliarde USD in primul semestru al anului, marcand o scadere modesta de 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform editiei din aprilie 2017 a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer.

Tranzactiile situate intre 1 miliard si 10 miliarde USD – motorul pietei globale M&A – raman la acelasi nivel fata de perioada similara din 2016. In termeni de volume, prima jumatate a lui 2017 a marcat o crestere de 4%, cu 18.363 de tranzactii fata de 17.642 tranzactii inregistrate in prima jumatate a lui 2016.

La zece ani dupa ce au atins apogeul ca motor al fuziunilor si achizitiilor, fondurile private de investitii par sa se indrepte spre un nou record. Acestea au achizitionat active in valoare de 124 miliarde USD in primele sase luni ale lui 2017 – o crestere anuala de 14%. S-a remarcat o concentrare puternica pe active asiatice, fondurile investite in aceasta regiune triplandu-se, de la 7,6 miliarde USD in prima jumatate a lui 2016 la 23,5 miliarde USD in S1 2017.

Fuziuni si achizitii: piata britanica ramane robusta

In ciuda invocarii articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, in martie a.c., de initiere a iesirii din Uniunea Europeana, Marea Britanie ramane o piata extrem de puternica pentru fuziuni si achizitii. Tranzactiile interne si externe au crescut cu 35% fata de aceeasi perioada din 2016 – anterior referendumului din iunie legat de iesirea din UE.

Europa de Vest redevine o destinatie atractiva pentru incheierea de tranzactii in 2017. S-au inregistrat tranzactii in valoare de 339 miliarde USD in primul semestru al anului, o crestere anuala de 21% - semnificativ mai mare fata de nivelurile inregistrate la punctul de maxim al crizei datoriilor din zona euro.

Achizitiile recente arata ca tehnologia si transformarea digitala alimenteaza incheierea mult mai multor tranzactii decat cele ratate din cauza schimbarilor geopolitice.Recenta achizitie in valoare de 13,7 miliarde USD, a firmei Whole Foods de catre Amazon, reprezinta un exemplu clar al convergentei sectoarelor si al capabilitatilor digitale care pot perturba regulile pietei din alt sector.

Activitatea de tranzactionare din prima jumatate a anului arata, de asemenea, o crestere a numarului de companii care prin fuziuni si achizitii si prin incheierea de aliante doresc sa profite cat mai mult de oportunitatile oferite de afacerile cu masini autonome. Companiile din sectoarele de tehnologie si auto cumpara si incheie aliante pentru a beneficia de recompensele care se intrevad din schimbarea peisajului de mobilitate urbana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri