Peste o treime din gospodariile din Romania, adica aproximativ 2,5 milioane, au avut cel putin un membru plecat in strainatate dupa 1989, destinatiile preferate fiind Italia si Spania, arata studiul "Locuirea temporara in strainatate", dat publicitatii de Fundatia pentru o Societate Deschisa

Ponderea persoanelor cu varsta intre 18 si 59 de ani care au lucrat in strainatate dupa 1989 este de 12%, fenomenul accentuandu-se mai ales dupa 2002, odata cu liberalizarea circulatiei in spatiul Schengen.

Regiunile istorice din care au plecat cei mai multi romani la munca in strainatate sunt Moldova, Muntenia si Oltenia, din Banat si Transilvania plecand mai mult cu viza de turism. Domeniile in care muncesc cu preponderenta romanii sunt constructiile pentru barbati (98% au muncit cel putin o data in acest domeniu), munca menajera pentru femei (88%) si agricultura (72% pentru barbati si 28% pentru femei), potrivit datelor citate de NewsIn.

Domeniile in care se lucreaza preponderent ilegal este munca menajera si agricultura. Ponderea celor care au muncit clandestin este in crestere, de la 34% in perioada 1990-1995 la 53% dupa 2001.

in ultimii cinci ani, 50% dintre plecarile la lucru in strainatate au fost in Italia, iar 25% in Spania. Statisticile neoficiale arata ca, in Iatalia, sunt aproximativ un milion de romani, dar doar 300.000 dintre acestia au acte oficiale.

Datele din sondaj releva ca principalele consecinte negative ale migratiei temporare pentru munca se rasfrang asupra familiei. Aproape jumatate dintre respondenti sunt de parere ca plecarea la munca in strainatate dauneaza vietii de familie, principala consecinta negativa fiind departarea fata de membrii familiei, 9% dintre respondenti au afirmat ca munca in strainatate duce la dezbinarea familiei, iar 1% ca provoaca suferinta celor ramasi acasa.

Studiul a fost efectuat in luna august 2006, pe un esantion national de 1.400 de persoane, precum si in 800 gospodarii de emigranti din doua regiuni din Vrancea si Teleorman. Studiul a fost realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in colaborare cu Gallup Organization.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri