Reformele din Bulgaria si Romania sunt departe de a fi incheiate, si mai este mult de facut in ceea ce priveste restructurarea intreprinderilor, inlaturarea barierelor la intrarea pe piata, dezvoltarea institutiilor financiare si imbunatirea infrastructurii, se arata intr-un raport prezentat de BERD
In opinia analistilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un cadru legal pentru participarea sectorului privat la lucrarile de infrastructura ar dinamiza acest proces. Romania a incetinit reformele dupa ce si-a completat acquis-ul comunitar in 2004-2005, insa presiunile Comisiei Europene au determinat continuarea drumului spre integrare, conform BERd.

Pe de alta parte, noteaza institutia europeana, Consiliul Concurentei si-a intarit masurile in ceea ce priveste legislatia antimonopol, iar imbunatatirea legii falimentului, corelata cu reforme administrative si judiciare, a dus la o mai buna guvernanta a firmelor.

Raportul BERD aminteste de faptul ca Romania a fost una dintre performerele reformelor in 2005, conform evaluarii "Doing Business" a Bancii Mondiale. Atat Bulgaria cat si Romania au primit un punctaj mai mare in evaluarea BERD pentru largirea competitiei in domeniul telecomunicatiilor si a implicarii substantiale a sectorului privat in dezvoltarea acestei piete.

La capitolul privatizarea pe scara larga, Romania a primit nota 4-, in evaluarea BERD 4 reprezentand maximul ce caracterizeaza o economie de piata industrializata. Romania a primit o nota asemanatoare la capitolul privatizare la nivel micro.

"In timp ce privatizea activelor statului este aproape completa, privatizarea unor active de mai slaba calitate are un ritm mult mai incet. Subventiile acordate unor sectoare sunt in continuare foarte mari ", arata economistii bancii europene, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste, restructurarea intreprinderilor, BERD a apreciat ca Romania merita nota 3-, dar la capitolul liberalizarea preturilor si liberalizarea schimburilor comerciale, Romania a obtinut nota 4+. La capitolul competitie, guvernul de la Bucuresti a obtinut nota 3-, insa banca a apreciat eforturile facute, in ultimul an, in acest sector. O nota satisfacatoare (3-) este obtinuta si capitolul infrastructura, in urma unor evaluari in ceea ce priveste electricitatea (3+), drumurile feroviare (4), soselele (3), telecomunicatiile (3+), utilitati (3+).

In opinia BERD, reforma sectorului bancar merita nota 3, dar cea mai proasta evaluare (2) vine la capitolul institutii financiare nonbancare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri