Impozitarea ridicata a fortei de munca in Romania, una dintre cele mai mari din Europa, dauneaza intregii economii, determinand o reducere a productivitatii muncii si, prin urmare, a PIB, fara sa ofere, in schimb, siguranta pensionarilor, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale.
Potrivit studiului realizat de Banca Mondiala is citat de NewsIn, "Programul de dezvoltare umana in Romania", sistemul de pensii "continua sa fie afectat de slabiciuni structurale majore si sa impuna o rata de contributie sporita care stimuleaza evaziunea, reducand si baza de contributie".

Forta de munca din Romania este una dintre cele mai greu impozitate din Europa, cheltuielile totale cu asigurarile sociale (pensii, sanatate, somaj, accidente de munca si handicap) reprezintand jumatate din salariul brut.

intr-un clasament al valorii contributiilor platite atat de angajat, cat si de angajator in Europa, Romania se situeaza pe locul sase din 26 tari, cu 46,25%, fiind depasita numai de Olanda, Cehia, Franta, Albania si Polonia. La polul opus al clasamentului de afla Belgia, Marea Britanie si Irlanda, unde contributiile cumuleaza mai putin de 30%.

Desi nivelul contributiilor in Romania este unul dintre cele mai mari din Europa, in mod surprinzator, veniturile pe care statul le colecteaza din aceste contributii sunt printre cele scazute. Astfel, Romania ocupa alaturi de Marea Britanie si Irlanda ultimele trei locuri, intre cele 26 de tari europene, reusind sa adune din contributii o suma insemnand mai putin de 6% din PIB. Austria, Italia, Polonia si Slovenia obtin din contributii sume de peste 12% din PIB, aflandu-se pe primele locuri, in Europa.

"Contributiile semnificative sporesc costurile ne-salariale aferente activitatilor profesionale si pot avea efecte adverse asupra crearii de locuri de munca si, prin extensie, asupra posibilitatilor de sustinere a planului de pensii acordate de la bugetul de stat", puncteaza expertii Bancii Mondiale.

Contributiile sociale au crescut, in Romania, incepand din anii 90, ca urmare a cresterii rapide a numarului de pensionari, in paralel cu scaderea numarului de platitori, cresterea somajului si a angajarii la negru. Problemele demografice, sociale si economice s-au rasfrant asupra bugetului, diminuand veniturile si majorand cheltuielile. Guvernul a incercat sa contracareze efectele negative ale tranzitiei si a sporit procentul contributiilor.

Studiul Bancii Mondiale evidentiaza ca "efectul combinat al taxelor mari aferente salariilor il constituie reducerea productivitatii muncii si angajarea de forta de munca experimentata, si prin urmare si o reducere a PIB-ului. Astfel, sistemul de pensii nu numai ca nu ofera siguranta persoanelor in varsta in mod durabil si echitabil, dar mai si dauneaza intregii economii".











Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri