Finantele mizeaza in 2008 pe dublarea, triplarea sau majorarea de cateva zeci de ori a incasarilor din impozite cu aport redus la bugetul de stat, mentin la nivel apropiat celui din 2007 estimarea pentru taxele principale si in baza prognozei veniturile bugetului de stat ar urma sa creasca cu 19,5%.
In conditiile in care taxele principale - TVA si cota unica pe profit si venit - raman la nivelul din ultimii trei ani, veniturile totale ale bugetului de stat vor fi, potrivit programului intocmit de Finante, de 69,11 miliarde lei, in crestere cu 19,5% fata de 2007.

Ponderea veniturilor fiscale, insemnand impozite si taxe, va reprezenta 62,28 miliarde lei din aceasta suma. Totodata, veniturile bugetului consolidat ar trebui sa urce la 172,8 miliarde lei, cu 2,4% din PIB mai mult fata de 2007, potrivit NewsIn.

Pentru 2008, Finantele prognozeaza cresteri spectaculoase de incasari din taxele de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale, care ar urma sa se majoreze de circa 88 de ori fata de acest an, din taxele pe venituri din activitati agricole, estimate sa creasca de peste 47 de ori si din impozitele pe venituri din vanzarea-cumpararea de valuta la termen pe baza de contract, de asemenea, de aproape 13 ori.

Insumate, incasarile din aceste impozite vor ajunge la 182 milioane lei, suma care ar insemna in jurul a 0,002% din totalul veniturilor bugetului de stat.

Alte majorari importante, de doua au chiar de trei ori, sunt estimate pentru incasarile din impozitele pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, de la 268,5 milioane lei la 835,7 milioane lei, din taxele pe jocuri de noroc de la 75 milioane lei la 192 milioane lei, impozitul pe profitul bancilor comerciale de la 365 milioane lei la 832 milioane lei.

Estimarile in crestere a incasarilor se bazeaza pe modificari de legislatie, cum ar fi ordonanta de urgenta prin care s-au majorat redeventele, sau pe subevaluari ale unor incasari in cursul lui 2007, asa cum s-a intamplat cu impozitul pe tranzactiilor imobiliare din care, in prima jumatate a lui 2007, s-a colectat suma estimata pentru tot anul, de 250 milioane lei.

Majorarea altor incasari, cum ar fi cele din impozitul pe veniturile din pensii pentru care s-a propus o crestere de 73%, au la baza modificari ale Codului Fiscal. Acestea nu vizeaza, insa, majorari de taxe sau impozite, ci numai ajustari ale bazelor de impunere.

Prognoza pentru principalele surse de formare a veniturilor bugetului de stat: taxa pe valoarea adaugata (41 miliarde lei pentru 2008), accizele (13,2 miliarde), impozitul pe profitul societatilor comerciale (12 miliarde lei) si cel pe salarii (12,84 miliarde lei) arata o crestere moderata. Astfel, colectarile din accize ar urma sa fie mai mari cu 6%, cele din impozitul pe profit cu circa 9%, din TVA cu 15,5%, iar din salarii cu 27%.

Proiectul pune aceste cresteri pe seama majorarii castigului salarial minim, a numarului de angajati, dar si a avansului economiei si a recuperarii arieratelor.

Pe de alta parte, proiectul de buget indica si scaderi ale unor incasari din diferite taxe si impozite, dar fara ca aceste scaderi sa depaseasca o treime din programarile pe 2007. Dintre impozitele, pentru care Finantele prevad o reducere a realizarilor anul viitor, cel mai insemnat aport la buget il au taxele vamale. Acestea ar urma sa cumuleze 991 milioane lei, in 2008, dupa ce in acest an au fost programate la 1,48 miliarde lei. Potrivit executiei bugetare, programul intocmit pentru 2007 s-a dovedit prea optimist, veniturile din taxele vamele aratand o diminuare de circa o treime fata de program.

Totodata, scaderi cu o treime ale incasarilor ar urma sa aiba loc si la impozitul pe dividendele persoanelor juridice, impozitul pe reprezentantele firmelor straine si cel pe veniturile din jocurile de noroc. Cele trei tipuri de impozite ar trebui sa contribuie doar cu 329 milioane lei la bugetul de stat.

Finantele mai estimeaza si o reducere a sumelor stranse din taxa de inmatriculare a autoturismelor, cu 22%, de la 766,8 milioane lei la 600 milioane lei.

Ponderea veniturilor bugetului general consolidat (care include bugetul de stat, de asigurari sociale, de sanatate, locale) in Produsul Intern Brut ar urma sa se situeze la 39,3%, respectiv 172,8 miliarde lei. In cadrul acestora contributia impozitelor si taxelor care se fac venituri la bugetul de stat este majoritara. Astfel, TVA reprezinta 9,3%, impozitul pe salarii 4%, pe profit 2,9%, accizele 3,4% si taxele vamale 0,3% si cele pe proprietate 0,9%. Contributiile de asigurari sociale care ajung in bugetul asigurarilor sociale inseamna alte 10,9%, veniturile nefiscale 3,9%, veniturile din capital 1,1% si fondurile europene 2,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri