Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza, pentru perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008, o crestere a preturilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, informeaza Institutul National de Statistica.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS) in luna noiembrie printre managerii societatilor comerciale, volumul productiei din industria prelucratoare isi va mentine trendul pozitiv in perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008 (sold conjunctural +9%). Optimismul este ceva mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile care au 500 de salariati si peste (sold conjunctural +15%), mai precizeaza INS.

In acelasi timp, numarul de salariati din industria prelucratoare va avea o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -8%. Conform previziunilor, acesta va fi mai accentuata in ramurile: metalurgie, fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice, articole de imbracaminte (solduri conjuncturale -40%; -24%; -21%). In privinta preturilor din acest sector, acestea vor inregistra o crestere, (sold conjunctural +30%), mult peste aceasta valoare situandu-se estimarile pentru industria alimentara, bauturi si tutun si prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural +50%, respectiv +44%).

Pe de alta parte, in domeniul constructiilor, managerii estimeaza, pentru perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008, pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, o tendinta usoara de scadere a volumului productiei din acest sector (sold conjunctural -12%) si a numarului de salariati, soldul conjunctural pe total activitate fiind de -7%. Pentru stocul de contracte si comenzi se prognozeaza o tendinta de stabilitate, 63% dintre managerii care au raspuns la ancheta pronuntandu-se in acest sens. Preturilor lucrarilor de constructii vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +28%), intensitatea fiind aproximativ aceeasi cu cea din luna anterioara.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, mentinerea unei tendinte pozitive a situatiei economice (sold conjunctural +41%). Aceasta tendinta este sustinuta, atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +39%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +30%). In luna noiembrie, volumul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+11% sold conjunctural). Totodata, managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +42%).

De asemenea, situatia economica din sectorul servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Astfel, pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati), la care soldul conjunctural este de +61%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste), cu un sold conjunctural de 27%. Conform estimarilor din luna noiembrie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, in urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +31%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%), iar preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

INS informeaza ca rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1676 agenti economici), constructiilor (1254), comertului cu amanuntul (2197) si serviciilor (2009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector. S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principala si marimea intreprinderii.

Pentru obtinerea rezultatelor agregate, raspunsurile intreprinderilor sunt ponderate cu variabila de selectie, respectiv numarul de salariati la industrie si constructii si cifra de afaceri la comertul cu amanuntul si servicii. Proportia alternativelor de evolutie (crestere, stabilitate, scadere) reprezinta ponderea intreprinderilor (care au ales alternativa respectiva) in volumul de activitate al sectorului. Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri