Stabilirea tintei de inflatie la 3% pentru 2011 a fost o alegere "excelenta" a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in ideea aderarii la zona euro, iar pana in prezent inflatia s-a temperat in mod sustenabil, a spus seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jefrrey Franks.


"Este o alegere excelenta pentru a cobori inflatia catre media zonei euro. Inflatia este in scadere momentan. Acum se afla sub 5% intr-un declin foarte sanatos, iar BNR isi indeplineste obiectivele", a comentat Franks (foto), citat de NewsIn.

In acelasi timp, el a precizat ca deciziile de politica monetara ale BNR au efect asupra inflatiei cu o intarziere de sase luni.

Banca centrala a anuntat ieri ca si-a asumat pentru finalul lui 2011 o tinta de inflatie de 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), in scadere fata de obiectivul fixat pentru anul viitor, de 3,5%, de atingerea tintei depinzand sansele Romaniei de a adopta euro in 2015.

Consiliul de administratie al BNR a decis sa mentina actualul nivel al dobanzii de politica monetara, de 8% pe an, si sa pastreze ratele rezervelor minime obligatorii la 15% la pasivele in lei ale bancilor si la 30% la valuta.

FMI va fi flexibil cu Romania in modul de atingere a tintelor de deficit bugetar

FMI va fi flexibil cu Romania in modalitatile de atingere a tintelor pe deficit bugetar, dar reprezentantii delegatiei Fondului nu au discutat pana in prezent cu autoritatile romane despre modificarea acestor tinte, a declarat Jeffrey Franks.

"Am stabilit tintele, insa putem fi flexibili in modul de atingere a acestora. Discutiile membrilor echipei noastre continua la Ministerul de Finante", a mentionat Franks.

El a adaugat ca situatia Romaniei nu se aseamana cu cea a Letoniei, din punctul de vedere al FMI, chiar daca si guvernul de la Riga a fost schimbat, pentru ca politicile economice sunt diferite in cele doua tari.

Letonia, o economie mica si deschisa, a intrat intr-o grava recesiune, care a dus la caderea guvernului condus Ivars Godmanis la inceputul acestui an. Actualul premier, Valdis Dombrovskis, a declarat recent ca guvernul sau va face tot ce este necesar pentru ca Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) sa continue sa acorde sprijin financiar tarii, pentru a evita "falimentul de stat".

“Nu am vazut nicio tara care sa faca reforme usor in perioade electorale”

Nu am vazut nicio tara in care sa fie usor de realizat reforme in perioade electorale, a declarat seful misiunii FMI in Romania, precizand ca reformarea sistemului public romanesc este o chestiune dificila.

"Referitor la vointa de a face reforme va pot spune, din cele 12 tari in care am lucrat, ca nu am vazut niciuna in care sa fie usor de realizat reforme in perioada electorala. Aceste reforme sunt dificile, daca erau usoare le-ati fi realizat deja", a spus Franks miercuri, in cadrul unei dezbateri pe teme financiare.

El a subliniat insa ca, odata realizate, desi dureroase, reformele in sectorul public vor fi rasplatite in viitor.

Reprezentantul FMI a reamintit ca, anul viitor, "va fi esentiala corectia fiscala in Romania", reflectata si in diminuarea deficitului bugetar, de la 7,3% din PIB la 5,9% din PIB.

"Este foarte important de subliniat ca Romania va avea la dispozitie fonduri europene, pe care, daca le atrage, le poate folosi pentru a stimula economia, fara a adanci datoria publica", a spus Franks.

El a completat ca, in 2010, sectorul public trebuie sa faca loc pentru redresarea sectorului privat, in termeni de acces la finantare pe piata interna.

Misiunea FMI, la Bucuresti. Cu cine va purta discutii?

Ce a discutat FMI cu patronatele

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri