Romania se claseaza pe locul 149 din 183 de economii analizate in ceea ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in usoara scadere fata de acum un an, cand se situa pe locul 146, potrivit raportului Paying Taxes 2010 realizat de PricewaterhouseCoopers si Banca Mondiala.
In ciuda recesiunii globale, guvernele de pretutindeni au ramas interesate de reformele fiscale, aceasta este concluzia unui nou raport lansat de catre Grupul Bancii Mondiale si PricewaterhouseCoopers. Raportul arata ca 45 de state din intreaga lume au simplificat modalitatile de plata a taxelor, cu 25% mai multe decat in anul precedent, insa in tara noastra sistemul fiscal nu a facut un pas inainte, iar plata impozitelor si taxelor in economia locala nu s-a usurat.

„Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeanã de 232 de ore. Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate”, a precizat Peter de Ruiter (foto), lider al departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Prin comparatie, la nivel global numarul mediu de plati necesare pentru compania standard pe care s-a bazat studiul de caz din raport este de 31 de plati efectuate pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca in Romania se efectueaza de aproape 4 ori mai multe plati de impozite, taxe si contributii. Insa, din perspectiva cotei fiscale totale, care masoara ponderea cheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare, România a facut progrese fata de anul trecut, procentul scazand de la 48% la 44,6%, nivel ce reprezinta media statelor europene.

„Trebuie spus ca pozitia Romaniei in acest an se datoreaza nu atat involutiilor de pe piata locala, cat faptului ca alte economii au intreprins mai multe reforme in ceea ce priveste regimul fiscal”, a concluzionat Peter de Ruiter.

Raportul realizat de PricewaterhouseCoopers si grupul Bancii Mondiale masoara usurinta de a plati taxele in 183 de state din intreaga lume prin evaluarea poverii administrative pe care trebuie sa o suporte companiile pentru a se conforma legislatiei fiscale si, de asemenea, prin calcularea ponderii cheltuielilor fiscale ca procent din profitul inainte de impozitare. In ultimii cinci ani, raportul a identificat 171 de reforme fiscale in 104 state din intreaga lume. In medie, in toate cele 183 de economii evaluate in raport, compania standard utilizata în studiul de caz trebuie sa faca 31 de plati si consuma 286 de ore pentru calculul si plata impozitelor. De asemenea, tot in medie, o companie plateste 9,5 taxe diferite, iar impozitul pe profit reprezinta numai 12% dintre plati, 26% din timpul necesar pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale si 38% din costul taxelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri