Reducerea cheltuielilor cu salariile si a celor de capital, dar si cresterea veniturilor din TVA, accize si taxe pe proprietate, au permis mentinerea deficitului bugetar la un nivel de 26,7 miliarde lei, respectiv 5,23% din PIB, reise din datele publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice.
Cheltuielile de capital s-au redus cu 3,1 miliarde lei (17,4% comparativ cu 2009), scadere compensata insa de cheltuielile de cofinantare a proiectelor care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile, majorate cu 3,8 miliarde lei, la 5,8 miliarde lei. Avand in vedere gradul de absorbtie scazut estimat pentru acest an, sumele aferente cofinantarii reprezinta cel mai probabil avansuri, informeaza Mediafax.

Din totalul sumelor alocate proiectelor cu finantare europeana neramburasabila, o treime sunt cheltuieli ale administratiilor locale, iar de la bugetul de stat au fost efectuate plati de 4,1 miliarde lei (900 milioane euro). Veniturile din fondurile externe nerambursabile (sumele primite de la UE) au fost de 2,6 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat al MFP, sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si prefinantarilor s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului precedent, de 1,9 miliarde lei la 3,7 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei au fost alocari catre administratiile locale si 1,4 miliarde lei au trecut prin bugetul de stat.

Reducerea de 3,67 miliarde lei realizata la capitolul cheltuieli de capital acopera in intregime diferenta nominala de deficit de 2,9 miliarde lei intre primele 11 luni din acest an si perioada similara din 2009.

In valoare absoluta, cea mai mare majorare de cheltuieli s-a inregistrat la asistenta sociala, cu 4,35 miliarde lei, de la 58,3 miliarde lei la 62,6 miliarde lei, respectiv 7,5%. Cheltuielile de asistenta sociala si-au majorat ponderea in PIB de la 11,9% la 12,2%.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 177,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi timp, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 150,5 miliarde lei, cu 4,9% mai mult, in termeni nominali, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent.

Cresterea incasarilor in perioada raportata s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv taxa pe valoare adaugata (+13,2%) si accize (+10,7%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%).

Decalaje importante se metin la incasarile din impozitul pe venit (- 3,5%), impozitul pe profit (- 5,6%), contibutii de asigurari sociale (- 5,7%).

Dupa primele zece luni, deficitul a fost de 23,7 miliarde de lei, in crestere cu 400 milioane de lei fata de luna precedenta, astfel ca raportat la PIB decalajul s-a accentuat usor, de la 4,56% in septembrie la 4,63% in octombrie.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru 2010, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri