Bancile mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain si-au reafirmat in unanimitate la intalnirea de la Bruxelles angajamentul sa mentina la un nivel adecvat sau chiar sa majoreze expunerile fata de Romania, fara a se mai preciza ca referinta nivelul expunerii din martie 2009, scrie Mediafax.
"In cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata in data de 16 martie 2011 la Bruxelles, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara (...) Bancile vor continua sa asigure un nivel al solvabilitatii cu mult peste 10% (...) Bancile si-au exprimat in unanimitate interesul de a mentine la un nivel adecvat sau de a-si majora expunerea fata de Romania.", se arata intr-un comunicat comun al FMI si Comisiei Europene.

Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International s-au intalnit pe 16 martie la Bruxelles cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.

La reuniune au mai participat reprezentanti ai BNR, Ministerului Finantelor Publice, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Mondiale, Bancii Europene de Investitii, precum si reprezentanti ai autoritatilor din tara-gazda. Banca Centrala Europeana a participat la reuniune in calitate de observator.

"Aceasta a fost cea de-a cincea intalnire a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare destinata Romaniei, ulterior celor desfasurate in anii 2009 si 2010. Participantii si-au exprimat satisfactia fata de faptul ca, pe toata durata programului, bancile-mama si-au onorat in mare masura angajamentele privind expunerea fata de Romania la nivel de grup", se mai arata in comunicat.

De asemenea, bancile-mama si-au indeplinit angajamentul de a furniza ex ante capital suplimentar in anii 2009 si 2010, astfel incat subsidiarele acestora au mentinut o rata de adecvare a capitalului de peste 10% pe toata durata programului.

"In contextul Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, participantii au convenit sa se organizeze reuniuni periodice pentru continuarea dezbaterilor pe aceste teme", se precizeaza in comunicat.

Pe parcursul reuniunii, participantii au fost informati asupra progresului realizat in ceea ce priveste indeplinirea conditionalitatilor referitoare la politicile economice convenite prin programul actual de asistenta financiara, precum si asupra principalelor conditionalitati prevazute de noul program de tip preventiv in valoare de 5 miliarde euro, cu o durata de doi ani, care se anticipeaza a fi aprobat in curand atat de UE, cat si de FMI.

Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in urma cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie 2009 si a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

FMI, Comisia Europeana, BNR si cele noua banci au convenit in luna iulie 2010 ca expunerile pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri