Nivelul activelor nete din prezent releva o capacitate limitata a fondurilor de pensii private de a sustine stabilitatea pietelor financiare autohtone prin achizitii de active cu scadente pe termen lung, potrivit Raportului BNR asupra stabilitatii financiare din 2011.
La sfarsitul lunii august 2011, activele nete administrate de fondurile de pensii private erau de 5,6 miliarde lei pentru Pilonul II si 397 milioane lei pentru Pilonul III.

"Acest nivel al activelor nete releva o capacitate limitata a fondurilor de pensii private de a sustine stabilitatea pietelor financiare autohtone prin achizitii de active cu scadente pe termen lung; merita insa precizat faptul ca perioada de acumulare pe care o traverseaza acest sistem face improbabila aparitia, la un moment dat, a unei presiuni pe vanzare a unor active financiare detinute in portofoliu", potrivit BNR.

In raport se precizeaza ca fondurile de pensii private au alocat majoritatea resurselor disponibile pentru plasamente in titluri de stat (peste 60 la suta), asigurand un risc scazut de investitii asociat portofoliului de active. De asemenea, obligatiunile corporative, depozitele bancare si actiunile asigura diversificarea portofoliului si consolideaza rezistenta fondurilor de pensii private la socuri pe pietele financiare.

La finalul semestrului I din anul 2011, fondurile de pensii private detineau plasamente in strainatate reprezentand 11,4 la suta din portofoliu (Pilonul II), respectiv 10,1 la suta (Pilonul III), preponderent in state membre ale Uniunii Europene. "Desi expunerea directa la riscuri pe plan international inregistreaza un nivel scazut, este necesara monitorizarea atenta a riscului de contagiune, in eventualitatea unui soc extern".

Structura plasamentelor efectuate de fondurile de pensii private in instrumente financiare purtatoare de dobanda cuprinde la finalul anului 2010 depozite bancare pe termen scurt cu scadenta medie de 45 de zile si instrumente cu venit fix pe termen mediu cu scadenta medie de 5,1 ani.

"Aceasta strategie de investitii este in concordanta cu realitatile economice si financiare interne, oferind posibilitatea valorificarii unor oportunitati de investitii in contextul reluarii cresterii economice".

Instrumentele cu venit fix au generat cele mai ridicate randamente pentru fondurile de pensii private pe parcursul anului 2010, in conditiile in care piata de capital a inregistrat o revenire moderata dupa socurile puternice suferite in anii 2008 si 2009, iar nivelul adecvat al lichiditatii din sistemul bancar s-a resimtit asupra nivelului de remunerare a depozitelor.

Investitiile in Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM) au generat randamente nesemnificative sau chiar negative in cazul Pilonului III, insa ponderea foarte scazuta a acestora in total active administrate (sub 1 la suta) nu a afectat rentabilitatea totala a fondurilor de pensii private.

La sfarsitul primului semstru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.

De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.

In luna august, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative BRD Primo (fond absorbit) si BRD Medio (fond absorbant), ambele administrate de BRD Pensii Private. Potrivit legislatiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri