Contractul forward va ajuta sa faceti afaceri bune, indiferent de cursul valutar
Sa luam cazul unui importator roman care cumpara de la un partener din Franta produse in valoare de 1.000.000 de euro, urmind sa le primeasca si sa le achite peste trei luni. In momentul semnarii contractului, importatorul nu-si poate estima cu exactitate profitul din cauza cursului valutar RON/euro, si asta pentru ca marfa se achizitioneaza in euro si se incaseaza in lei.

Sa presupunem ca la momentul semnarii contractului de import cursul RON/euro este 3,5000. Daca ar plati produsele imediat, importatorul ar trebui sa cumpere cei 1.000.000 de euro la cursul de mai sus si deci pretul in lei al marfurilor va fi de 3.500.000 de lei.

Dar intrucit valuta va fi cumparata abia peste trei luni, importatorul nu stie cit va fi la momentul respectiv cursul RON/euro si deci nu-si poate estima in lei costul de achizitie al produselor.

Daca peste trei luni euro se va aprecia in fata leului, atunci el va fi avantajat, intrucit va plati mai putini lei pentru cei 1.000.000 de euro. La un curs de 3,4500 RON/euro, costul in lei al produselor importate va fi de 3.450.000 de lei. In situatia in care euro se va deprecia fata de leu, importatorul va plati mai mult la achizitionarea valutei. La un curs de 3,6000 RON/euro la scadenta contractului, costul produselor importate va fi de 3.600.000 de lei.

Dupa cum se poate observa, diferenta in acest ultim caz este destul de mare de 100.000 de lei (adica un miliard de lei vechi).

Cum ne aparam

Pentru a ne proteja de pierderile din curs, cel mai bine este sa apelam la o banca. Aici putem incheia un contract forward prin care banca sa cumpere cei 1.000.000 de euro in momentul contractarii importului. Prin acest contract, importatorul poate cumpara cei 1.000.000 de euro peste trei luni la cursul negociat cu banca respectiva. Sa presupunem ca acest curs negociat cu banca partenera in aceasta tranzactie este de 3,5200 RON/euro. Asta inseamna ca la scadenta, indiferent de cit va fi cotatia RON/euro pe piata valutara spot, importatorul va plati pentru cei 1.000.000 de euro suma de 3.520.000 de lei.

Astfel, el isi va putea vinde produsele pe piata interna cu pret exprimat in lei. Dar pentru acest contract, el va trebui sa depuna la banca o garantie de buna executie a contractului de 10% din valoarea lui, adica 352.000 de lei.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=42&cHash=be1c7b070c

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri