Valul de catastrofe care s-au abatut asupra tarii noastre nu a facut sa creasca apetitul romanilor pentru asigurari. Desi vad ce poate face natura cu locuintele lor, cetatenii continua sa astepte sprijin de la stat sau generozitatea cu iz politic a unor bogatasi.

In domeniul asigurarilor de locuinte si bunuri s-a inregistrat o modesta crestere, dar aria de cuprindere in asigurare ramane in jurul procentului de 10% din totalul locuintelor. Romanii considera ca si cele cateva sute de mii de lei vechi pe care ar trebui sa le achite anual pentru a-si proteja locuintele reprezinta o suma prea mare pentru bugetul lor. Si, asa cum s-au obisnuit de o lunga perioada de timp, asteapta ca statul sa vina sa le rezolve problemele. Sau, mai nou, asteapta diversi filantropi de ocazie sa le ridice case ori sa le dea bani din sacose. Intotdeauna, cei care au inregistrat pagube au asteptat de la stat sa ii despagubeasca. Nici cei care au avut probleme nu se gandesc sa isi asigure casele sau bunurile, spune Sorin Sersea, seful Serviciului asigurari bunuri de la Asirom.

Un alt motiv care explica aceasta situatie este si incapacitatea companiilor de asigurari de a merge cat mai aproape de potentialii clienti, in mediul rural sau in oraselele mai mici. Pe de alta parte, exista semnale ca oamenii asteapta introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor pentru ca in acest caz primele de asigurare sunt mai mici, de numai 20 de euro pe an, suma platita pentru asigurarea riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Prima de asigurare este prea mica si va fi nevoie in continuare de interventia Guvernului in cazul in care despagubirile in caz de catastrofa vor depasi fondurile adunate de companiile de asigurari prin colectarea asigurarii obligatorii, considera Cristian Constantinescu, directorul general al firmei de asigurari Allianz-Tiriac.

Totusi, asta pare sa ramana singura speranta pentru oamenii din mediul rural ale caror locuinte nu respecta conditiile impuse de asiguratori care nu incheie polite pentru locuintele considerate nesigure. In aceasta categorie intra casele construite in zone inundabile, cele din chirpici etc. Introducerea obligativitatii asigurarii locuintei aduce o veste buna si familiilor foarte sarace: aceste categorii vor primi subventii de la stat pentru a achita prima de asigurare.

Mai trebuie precizat ca, potrivit proiectului intocmit la Guvern, in asigurare nu intra dependintele sau bunurile din casa. Cei care vor sa le asigure si pe acestea trebuie sa plateasca suplimentar companiilor de asigurari.

In schimb, cei care au incheiat asigurari de locuinte atunci cand si-au cumparat apartamente cu ajutorul creditului bancar, de exemplu, nu mai trebuie sa incheie si polita obligatorie.

In prezent, pentru o casa din beton, folosita ca locuinta permanenta, in valoare de 20.000 de euro, prima de asigurare este cuprinsa intre 35 si 50 de euro/an, in functie de riscurile asigurate. In plus, de regula se asigura si bunurile din casa, iar sumele asigurate se inscriu intre 2.000 si 30.000 de euro, pentru care se platesc prime anuale cuprinse intre 0,2 si 0,45% din suma asigurata. Trebuie spus ca in cazul bunurilor din casa ele pot fi asigurate separat, pe categorii: electrocasnice, mobila sau haine etc.

Prime de asigurare

- Protectia casei si bunurilor 100 euro/an
- Locuinta de 20.000 de euro prima este de 35-50 euro/an
- Mobila de 10.000 de euro prima este de 2045 euro pe/an
- Electrocasnice de 5.000 de euro prima este de 1020 euro/an
- Haine de 3.000 de euro prima este de 5-15 euro/an
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri