Companiile romanesti au nevoie de finantare. Este important de vazut de unde vor veni acesti banil, daca va fi un imprumut de la institutii financiare sau se va apela la varianta vanzarii unui alt pachet de actiuni catre investitori institutionali, sau, de ce nu, greii din mediul de business autohton se vor lista la Bursa. Care Bursa? \"Mai degraba una din afara tarii\", afirma softistii.
Piata de capital autohtona a adus in ultimul timp satisfactii majore investitorilor. Performantele foarte bune de care s-a bucurat cea mai mare parte a investitorilor in actiuni vor avea efecte importante in strategiile viitoare, atat ale Bursei de Valori Bucuresti, cat si ale companiilor din sectorul privat.

IT-ul, impulsul de care are nevoie Bursa ?

Astfel, se contureaza o tendinta clara in ringul bursier: se anunta oferte si listari interesante pentru urmatorii ani, iar sectorul IT romanesc, dealtfel, un sector de top, reprezinta un posibil motor pentru cresterile viitoare ale bursei.

Listarea la bursa a insemnat un pas fericit pentru Flamingo, singurul jucator din IT-ul romanesc care a ales sa obtina prin listare o parte consistenta din banii necesari pentru investitii. "Listarea la bursaofera un reper valoric al companiei si aduce o componenta de imagine. Valoarea depiata poate fi utilizata in achizitii asa cum afost cazulFlamingo, undecotarea a contat foarte mult ca referinta in tranzactia cu Flanco," declara pentru Wall-Street Cristian Tudorescu - Senior Analyst Vanguard.

"Merita, dar mai asteptam cativa ani!"

Managerii din industria de software observa ca listarea la bursa este in esenta o modalitate unica de a-si intari finantarea, insa interesul companiillor din IT de a intra in ringul bursier nu este atat de mare pe termen scurt.

Desi nu intentioneaza sa listeze la bursa niciuna dintre companiile grupului Gecad in urmatorul an, Radu Georgescu, vizualizeaza avantajele acestui pas in dezvoltarea companiei. Teoretic, avantajele listarii la bursa sunt din categoria banilor dar, o data cu listarea, compania castiga si la capitolul imagine, a declarat pentru Wall-Street presedintele grupului Gecad.

Oficialii grupului Gecad nu au conturat momentul in care compania va apela la alte surse de captalizare

Pe de alta parte, acestia apreciaza ca posibilitatea de listare la bursa (mai degraba una din afara tarii decat cea de la Bucuresti, datorita lichiditatii si imaginii) este o optiune de exit, luata in considerare in masura egala cu celelalte optiuni: investitie financiara, strategica, achizitie directa.

Mai degraba o bursa din afara tarii

Softwin, o companie cu capital integral romanesc, are o strategie mai concreta in ceea ce priveste momentul propice pentru listarea la bursa: cel tarziu in 2009. In acest moment, suntem intr-o faza de prospectare in privinta intrarii in ringul bursier. Cel putin una din companiile grupului nostru va iesi in aproximativ 3 ani pe o bursa din Romania sau din afara Romaniei. Evident ca luam in calcul si Bursa de Valori Bucuresti, afirma pentru publicatia noastra Florin Talpes, directorul general al companiei.

Potrivit acestuia, industria de software romanesca, desi cu un foarte bun potential de crestere si cu o mare posibilitate de a a produce mare valoare adaugata este puternic subcapitalizata. Bursa poate fi folosita ca mijloc de finantare a companiilor din domeniu. Cu toate acestea, in acest moment nu exista un interes mare printre intreprinzatorii din industria IT de a intra in ringul bursier. Intreprinzatorii din industria de software inca nu sunt familiarizati cu alte metode de finantare decat cea prin propriul cash-flow.

Mai este si prejudecata ca pe bursa nu pot merge decat firmele mari, cu cifre de afaceri mari. Inca nu avem clare etapele de dezvoltare (foarte diferite) ale unei companii si ni se pare ca doar o companie care este matura trebuie sa intre pe bursa. Credem insa ca aceasta situatie de va schimba mult in urmatorii 3-5 ani, adauga Talpes.

Avantejele pentru compania noastra sunt aceleasi ca pentru orice alta companie din industrie, iar cel mai important este reprezentat de asigurarea unei finantari de care ar fi nevoie pentru proiecte majore de dezvoltare a companiei, nevoi pe care vom considera ca e mai bine sa le acoperim prin iesirea pe bursa, noteaza seful companiei Softwin.

In acelasi timp, un alt avantaj il constituie valorificarea succesului obtinut pana la intrarea in bursa prin vanzarea actiunilor sau a unei parti din actiuni de catre actionari (metoda de asemenea foarte raspandita in Vest de valorificare a succesului acestuia, comparativ cu obtinerea de profit an de an).

In urmatorii ani, in companiile romanesti de software, dupa modelul companiilor americane, se va raspandi ideea de a da actiuni oamenilor-cheie. Listarea la bursa poate fi o cale prin care acestor actiuni li se va atribui o valoare foarte palpabila, cei care le vor detine avand posibilitatea sa le vanda si in acest fel sa le fructifice, fructificare greu de realizat in afara iesirii pe bursa.

Se asteapta totodata ca si retailerul Altex, prezent in sectorul de productie prin Complet Electro Serv, divizia de productie IT, sa intre pe viitor in ringul bursier. Dat fiind conjunctura actuala a pietei, nu credem ca listarea la bursa este o oportunitate. Piata este intr-o oarecare scadere, fapt ce determina reducerea interesului din partea investitorilor, a declarat recent presedintele companiei Altex, Dan Ostahie.

Obiectiv stabilit: 50 de afaceri romanesti listate la BVB

Este evident ca listarile noi nu aduc doar avantaje directe investitorilor in oferta, ci se totalizeaza si un efect cumulat pe termen lung. De curand, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca obiectivul este acela ca pana la finalul anului 2010 sa se listeze cel putin 50 de afaceri private dezvoltate de antreprenorii romani.

In fapt, catre finalulfazei curente de crestere in care aceste companii se afla, ele vor decide daca vor apela la listarea la bursa sau la intrarea unor fonduri private in actionariatul lor. Odata ce dobandesc o marime regionala, pentru a ramane competitive si a avea acces la finantare publica ele pot alege varianta bursei.

"Daca astfel decompanii vor alege sa se coteze la BVBvom aveadiversificarea sectoarelor reprezentate la bursa si a profilului investitorilor. Fiecare nou emitent cotat aduce odata cu el si un segment de public nou," apreciaza analistul Cristian Tudorescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri