Fuziunea Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) devine tot mai delicata pe masura ce acest proces se prelungeste, a declarat, joi, pentru Rompres, presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.

Presedintele bursei sibiene este inca increzator in realizarea fuziunii, cu toate ca unii dintre actionari si-au exprimat temerile legate de dorinta bursei bucurestene de a-si crea propria platforma de tranzactionare a derivatelor.

La randul sau, BMFMS a anuntat lansarea unor noi instrumente financiare incepand din iulie, precum si o noua platforma de tranzactionare, din septembrie.

"BMFMS reprezinta o parte a unui cuplu, sa zicem femeia, iar BVB - barbatul. Iar bursa de la Bucuresti ii spune fetei - am sa te iau in casatorie - si o duce pana la adanci batraneti. Noi nu stam si nu asteptam sa ne casatorim si din acest motiv noi ne continuam dezvoltarea, nu asteptam sa iesim la pensie din promisiunile pe care le face BVB", a comentat plastic presedintele BMFMS relatia actuala intre cele doua entitati ale pietei de capital autohtone.

Teodor Ancuta a reamintit ca actionarii bursei la termen din Sibiu au aprobat fuziunea in urma cu doi ani.

"Noi nu mai putem sa asteptam. Trebuie sa ii ajungem cel putin pe unguri, trebuie sa dezvoltam aceasta piata. incercam sa ne cautam aliati care ne doresc si noua binele", a spus presedintele BMFMS, care a adaugat ca in cazul in care nu se va realiza fuziunea, bursa din Sibiu va incerca o colaborare directa cu o bursa europeana, dand ca exemplu bursele din Budapesta, Viena sau Frankfurt, in timp ce bursele din sud-estul Europei prezinta mai putin interes.

Ancuta a mai aratat ca, impreuna cu conducerea BVB, s-a hotarat realizarea unei evaluari a ambelor burse, care sa fie efectuata de un singur consultant - Ernst&Young, pentru a avea criterii comune. El a afirmat, de asemenea, ca anul trecut BMFMS si Casa Romana de Compensatie au platit 30.000 de euro firmei PricewaterhouseCoopers pentru evaluare, iar acum 15.000 de euro lui Ernst&Young, ceea ce arata ca fuziunea este dorita in continuare.

"Asteptam evaluarea si celelalte probleme care vor aparea, in primul rand aceasta egalizare a actiunilor. Sa vanda cei care detin la cei care nu detin este o problema destul de delicata. Ar fi fost mai bine sa vina la majorare de capital social si sa ajunga toti la 400 de actiuni (...) Cred ca actionarii BVB sunt invatati sa primeasca gratis si nu cred ca vor sa dea bani, pentru ca se misca foarte greu", a mai spus presedintele bursei sibiene.

In prezent, numai 30 din cele 68 de societati de servicii de investitii financiare care sunt actionari la BVB sunt totodata si actionari la Bursa din Sibiu.

Fuziunea este in mana actionarilor BVB, a mentionat Teodor Ancuta, adaugand ca spera intr-o loialitate mai mare a Bursei de la Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri