Portofelul digital este "the next big thing" in ceea ce priveste platile online, in opinia oficialilor VISA Europe prezenti la conferinta de prezentare a rezultatelor pentru anul financiar 2013. Berna Ulman, vicepresedinte al VISA Europe, si Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia, au vorbit in cadrul unor interviuri acordate wall-street.ro despre cea mai in voga tehnologie de plati din Europa, despre cand urmeaza sa fie introdusa si pe piata local, dar si despre solutiile deja instalate de plata contactless.

Platile contactless: in Europa au atins masa critica, ce se intampla in Romania?

In urma un an, Cretu indraznea sa estimeze un numar de 10.000 de terminale contactless pe piata locala, insa realitatea l-a contrazis.

"Nu am ajuns acolo. Estimativ sunt intre 4.000 si 5.000 de terminale in momentul de fata si asta in principal din cauza faptului ca unele dintre marile banci acceptatoare inca nu au terminat certificarea tehnica ca sa instaleze sau sa upgradeze POS-urile contactless. Deja 6 banci termina instalarea in primul trimestru si asta ne va ajuta sa impingem mai repede", subliniaza Catalin Cretu, care isi pune sperantele ca odata ce marile banci vor avea in oferte cardurile contactless sa fie atins si in piata romaneasca acel tipping point.

In Europa, masa critica (tipping point) a fost deja atinsa, in contextul in care tehnologia este prezenta in 27 de tari, iar anul trecut numarul de tranzactii a crescut de aproape 4 ori, numarul de terminale a sporit de 3 ori si au fost emise cu 53% mai multe carduri de tip contactless.

Odata atinsa masa critica, urmeaza cresterea exponentiala, spun oficialii VISA Europe.

"Am fost printre primii care aveau un card contactless si nu prea gaseam POS-uri. Acum, oriunde ma duc gasesc din ce in ce mai multe terminale. Odata ce am atins masa critica, cresterea va fi exponentiala, asa cum s-a intamplat si in cazul cardurilor cu cip", a mentionat Berna Ulman, vicepresedinte VISA Europe.

Pe de alta parte, Cretu spera ca estimarea precedenta de 10.000 de terminale contactless in Romania sa fie atinsa in 2014.

"Este important si unde sunt instalate aceste terminale, pentru ca una este sa fie instalate la un comerciant mare si alta la micul retailer. Mizam foarte mult pe acest nou tip de experienta (contactless - n.r.) si pe faptul ca vor fi si oameni care nu au facut plati cu cardul pana acum si care vor fi castigati de aceasta experienta. Nu mai dai cardul din mana, deci sentimentul de securitate este mult mai mare, si faci tranzactia mult mai rapid", declara Cretu.

Intrebat despre impactul proiectului de ordonanta de urgenta prin care Guvernul vrea sa limiteze platile in numerar intre firme si catre persoanele fizice la 2.000 lei, Cretu se asteapta ca, fiind cel mai popular instrument electronica de plata, cardul ar trebui sa beneficieze cel mai mult de aceasta masura.

"Cardul este instrumentul de plata cel mai distribuit si sper ca cele mai multe astfel de plati sa se faca cu cardul. Salutam acest set de masuri si asteptam sa vedem cum vor fi implementate, cat de repede si cat de mult vor prinde", a afirmat Catalin Cretu (foto), directorul regional pe Romania si Croatia al VISA Europe.

The "next big thing" in Europa este portofelul digital. Cand ajunge si la noi?

V.me by VISA, este un portofel digital care iti permite sa faci plati online cu unul sau mai multe carduri fara sa mai fii nevoit sa introduci detaliile cardului in momentul platii. Prin intermediul bancilor emitente, vei putea autentifica cardul/cardurile pe care le detii si, ulterior, doar pe baza unui user si a unei parole vei putea face plati online mult mai rapid, alegand din cadrul aplicatiei cardul pe care vrei sa il folosesti.

"Este un produs care necesita un oarecare proces de implementare, atat cu bancile, cat si cu comerciantii. Ceea ce este bine pentru piata noastra este ca avem niste agregatori de comercianti online care arondeaza foarte multi retaileri, deci piata nu este fragmentata, si atunci se va merge mai usor. Acesti agregatori vor avea un rol in a introduce v.me pentru ca nu se merge la fiecare comerciant in parte. Un alt avantaj tine de faptul ca in Romania destul de multi clienti fac plati online si cresterea comertului online este destul de rapida", a explicat Catalin Cretu.

Deocamdata portofelul digital este prezent pe pietele din Marea Britanie, Spania, Franta si Polonia.

"Primim o cerere mare pentru o astfel de solutie si ne uitam la fezabilitatea ca acest lucru sa se intample in 2014, deci analizam introducerea acestuia in acest an, dar daca nu se va intampla acum in mod sigur se va intampla in 2015. Romania este una dintre pietele unde facem procesare de tranzactii, ceea ce inseamna ca este o piata unde va fi mai usor de implementat", a explicat Berna Ulman (foto).

Catalin Cretu, pe de alta parte, recunoaste ca portofelul digital este "the next big thing in Europa si va fi si in Romania", dar la fel de important pentru piata locala este si evolutia platilor cu cardul catre autoritati.

"In regiune, Romania a devenit in cadrul VISA Europe un fel de lider de initiativa pe acest sector, pentru ca nicaieri nu exista o campanie anuala de plata a taxelor si impozitelor cu cardul si nicaieri nu se urmareste acest obiectiv atat de concentrat", a adaugat Cretu.

El pariaza si pe alte nise de plata cu cardul, cum ar fi plata bonurilor de masa, care s-ar putea face prin intermediul cardurilor preplatite.

"Pentru noi sunt importante nisele acestea mari pe care cardul penetreaza. Daca ajungem sa agreem si Guvernul sa vada beneficiile distributiei beneficiilor sociale pe carduri, va dati seama atunci ce va insemna asta pentru aceasta piata", mai spune oficialul VISA Europe, care atrage atentia ca in pietele avansate s-a ajuns deja la distribuirea beneficiiilor sociale pe card la nivel local, iar acceptarea este de facto.

Mai mult, cardurile prepaid, introduse de curand si in piata locala, sunt un bun pas pentru a ajunge la zonele nebancarizate, potrivit vicepresedintelui VISA Europe, Berna Ulman.

"Cardurile prepaid sunt importante in Europa. Sunt segmentate, in sensul ca sunt carduri cadou, pentru tineri, pentru batrani. Cred ca aceste carduri prepaid vor fi importante pentru Romania datorita populatiei nebancarizate destul de mari. Sunt un produs promitator in Romania", a concluzionat Ulman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri