Contractul de reasigurare incheiat de Carpatica Asig cu Hannover Re acopera intregul business al societatii, pe asigurari generale, contractul fiind de tip proportional si prevede cedarea a 40% din veniturile din primele subscrise de societatea din Romania.

"Contractul cu Hannover Re, care acopera toate clasele de asigurari practicate de catre Carpatica Asig, este unul de tip proportional si prevede cedarea a 40% din veniturile din prime. Deci, compania recupereaza 40% din valoarea daunelor produse, de la reasigurator. Diferenta de risc ramasa in sarcina societatii, in acest caz 60%, se acopera din activitatea curenta a Carpatica Asig precum si din celelate contracte de reasigurare.", se arata in comunicatul de presa al companiei de asigurari.

Potrivit comunicatului Carpatica Asig, Hannover Re se afla in primele 3 companii de reasigurare din lume, cu 13,8 mld. euro cifra de afaceri si cu rating AA- (very strong) estimat de Standard&Poor’s.

In continuare se mentioneaza ca "pentru a-si proteja activitatea si implicit, clientii, Carpatica Asig are un program extins de reasigurare. Acesta se deruleaza nu numai alaturi de partenerul Hannover RE, ci si de alti reasiguratori externi de prim rang, cu o securitate financiara puternica, (rating S&P de la stable la very strong): Partner Re, Swiss Re, Aspen Re, Sirius, Gen Re, pe portofoliile auto, cladiri, medicale, accidente, raspunderi civile si profesionale etc.".

Conform datelor furnizate de UNSAR si publicate in presa, in primul trimestru al anului 2013 Carpatica Asig se afla in top trei companii de asigurare, ca grad de cedare in reasigurare a primelor subscrise. In privinta contractelor de asigurare ale caror sume asigurate depasesc limitele contractelor de reasigurare, acestea sunt cedate facultativ, pe piata interna si internationala de reasigurare, in functie de analiza fiecarui risc, in parte, potrivit companiei.

Cat priveste lichiditatea si solvabilitatea, in comunicatul Carpatica Asig se mentioneaza ca "cei doi indicatori sunt peste limitele minime, impuse de autoritatea de supraveghere in domeniu. Astfel, la finalul lui 2013 coeficientul de lichiditate al Carpatica Asig este de 1,256 iar marja de solvabilitate este de 1,158. Pentru ambii indicatori limita minima impusa este 1 (unu). Precizam ca marja de solvabilitate este raportul dintre marja disponibila si cea minima, calculate cf. OCSA 3/2008. Marja minima este raportul dintre daune nete si daune brute, in ultimele 3 exercitii financiare. Coeficientul de lichiditate este raportul dintre totalul lichiditatilor si rezerva de dauna neta.".

Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv

Comunicatul companiei Carpatica Asig survine dupa ce in presa au aparut cateva stenograme in care Daniel Tudor, fost sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) afirma despre contractul de reasigurare a Carpatica prin Hannover Re ca: "A... Carpatica are un contract de asigurare care de fapt ... nu le despagubeste nimic." Tudor ar fi cunoscut concluziile unui raport de control care evidentia deficiente grave la firma lui Ilie Carabulea si ar fi semnat o decizie in care aceste deficiente au fost ignorate.

La finele lunii ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situatiile financiare ale firmei, si a solicitat informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate.

"Prin prisma aspectelor semnalate de catre ancheta Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in cazul Carpatica ASIG,Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus o serie de masuri cu aplicabilitate imediata. In privinta societatii Carpatica ASIG SA, autoritatea a hotarat reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situațiile financiare ale societatii, si a solicitat de informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate", se arata intr-un comunicat al institutiei.

In referatul DNA se mai precizeaza ca in cadrul audierilor "Invinuitul Tudor Daniel Gorge confirma situatia de fapt retinuta mai, afirmand ca s-au exercitat presiuni asupra sa, in calitate de presedinte CSA si vicepresedinte ASF, pentru a-si insusi interpretarea nefundamentata a contractului de reasigurare incheiat de Carpatica Asig cu Hannover RE.

Masurile anuntate de ASF survin unei hotarari a Tribunalul Bucuresti, care a decis, saptamana trecut, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventiva a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Citeste si:

    In cazul lui Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania -, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.

    Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Actiunile companiei sunt detinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tanase - 0,08% si Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

    Citeste si:

      Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 90 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si practica doar asigurari generale (non-viata). Grupul Carpatica este detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea. Prin aceeasi hotarare a instantei, Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig, a primit interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri