Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs in crestere cu aproape 1 ban, la 4,4834 lei/euro, atingand maximul ultimelor noua luni, ca urmare a achizitiilor de valuta facute de importatori intr-o piata cu lichiditate redusa.

Paritatea euro a crescut cu 0,9 bani, la 4,4834 lei, maximul incepand cu 20 martie, cand euro a fost cotat la 4,4949 lei. Anterior sedintei de marti, un curs de peste 4,48 lei/euro a fost inregistrat cel mai recent pe 21 martie, la 4,4816. Pentru dolar, banca centrala a anutat un curs in urcare cu 2,01 bani, la 3,6885 lei, avansul mai puternic fiind determinat si de intarirea monedei americane in raport cu euro pe marile piete financiare, potrivit Mediafax.

Referinta francului elvetian a avansat cu 0,68 de bani, la 3,7268 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4820 - 4,4850 lei, fata de 4,4751 lei in tranzactiile derulate pe finalul sedintei de luni.

A trecut de pragul de 4,48 lei/euro, dar intr-o piata cu un apetit redus la tranzactionare.

Volumele s-au situat la aproximativ jumatate din cat se inregistreaza in mod obisnuit pana la jumatatea zilei, iar tranzactiile au avut loc intre un minim de 4,4735 lei/euro, atins in deschiderea pietei, si un maxim de 4,4840 lei/euro.
"A trecut de pragul de 4,48 lei/euro, dar intr-o piata cu un apetit redus la tranzactionare, in care ordinele comerciale isi gasesc greu contraparte. O usoara depreciere a leului era de asteptat, intrucat de obicei in ultimele zile ale anului cumpara valuta importatorii, in timp ce inainte de Craciun au vandut exportatorii", a declarat dealerul unei banci. In regiune, zlotul si forintul s-au depreciat cu 0,1% fata de euro, evolutia fiind in linie cu cea a leului.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut marti la 0,13% - 0,55%, de la 0,15% - 0,61% pe an luni. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat la 0,26% - 0,75% pe an, de la 0,34% - 0,83% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,71% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri