Investitiile din piata de instrumente financiare derivate au mentinut luni, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, volumele de tranzactionare la cote ridicate, la finalul zilei fiind inregistrate 11.727 contracte incheiate, din 1.634 tranzactii, prin intermediul acestora fiind transferat echivalentul a peste 14 milioane de actiuni.
Ca valoare, ziua de luni a oferit o suma de peste 25 milioane de lei, adica peste sapte milioane de euro, informeaza BMFMS.

Interesul "jucatorilor" este reflectat de numarul de pozitii deschise, ajuns la aproximativ 172.240. In ceea ce priveste preturile, cotatiile derivatelor tranzactionate au inregistrat scaderi. Interesul participantilor in piata s-a indreptat si de aceasta data catre societatile de investitii financiare care, prin totalul atras, au acaparat 73,98 la suta din rulajul zilei.

DESIF2 au devenit, prin cele peste patru milioane actiuni trasferate, prin intermediul a 4.030 contracte, simbolul cel mai lichid al sedintei. Ultimele tranzactii cu DESIF2 au fost incheiate la pretul de 2,215 lei/actiune pentru scadenta septembrie, de altfel cea mai interesanta pentru investitori, si la valori de 2,44 respectiv 2,5903 lei/actiune pentru scadenta decembrie 2006 si martie 2007.

Se pot observa scaderi de 0,019 si 0,0183 lei/titlu pentru scadentele din anul in curs si de 0,0397 lei/titlu pentru prima scadenta din 2007. Cei care au adoptat pozitii de vanzare pe acest activ suport au avut oportunitatea obtinerii unui randament short intra-day de 15,88 la suta.

Pentru DESIF5 s-au contabilizat 3.897 contracte futures, volumul tranzactionat fiind echivalent cu 3,8 milioane de actiuni. Si plasamentele pentru DESIF5 au avut ca tinta principala scadenta apropiata. Pentru aceasta, pretul de inchidere s-a "fixat", in urma unei scaderi de 0,0138 lei, la 2,8251 lei/actiune. Pentru ultima scadenta din 2006, derivatele valorau la inchidere 3,083 lei/actiune, iar pentru scadenta din martie anul viitor 3,202 lei/actiune.

Cu peste 1.600 contracte, DESNP s-au regasit printre remarcatele zilei. Scadenta vizata de investitori pentru acest activ suport a fost decembrie, pentru aceasta perioada fiind perfectate peste 60 la suta din totalul tranzactionat cu titlurile petroliere SNP Petrom. Pretul de inchidere a fost stabilit la 0,585 lei, respectiv la 0,628 lei pentru scadentele ramase din anul 2006.

Activul DESIF5 a starnit interesul investitorilor si pentru contractele options, volatilitatea crescuta, inregistrata in ultima perioada, pe un trend ascendent, creand premisele necesare unor strategii avantajoase. S-au tranzactionat 100 de contracte options put DESIF5 pentru scadenta decembrie, la pretul de exercitare de 2,8 lei/actiune, cu o prima de 0,1 lei/actiune, acestea constituind, spre exemplu, pentru cumparatori un mijloc optim de conservare a profitului realizat pe piata futures sau spot-in cazul unei miscari adverse a pietei, iar pentru vanzatori un castig potential din primele incasate, in ideea in care pretul se va mentine peste nivelul anticipat de acestia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri