Acumularea de capital si de cunostinte la nivelul companiilor si antreprenorilor locali trebuie stimulate pentru a avea un progres la nivel macro, dar si microeconomic, considera Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Bancherul propune o serie de masuri concrete pentru cresterea finantarii companiilor:

  • Infuziile de capital ar trebui stimulate fiscal (in plus fata de neimpozitarea profitului reinvestit, poate chiar ca alternativa la reducerea impozitului pe dividende).
  • Suma alocata ajutoarelor de stat ar putea fi majorata, iar valoarea minima a proiectelor eligibile coborata de la 10 milioane euro, la mai putin de 1 milion euro.
  • Garantiile de stat ar trebui sa aibe o dimensiune mai mare, mecanisme de acordare (prin diversele forme) sa fie mai simple, in conditii de costuri accesibile pentru companiile mici si medii.
  • Sumele alocate din fondurile europene pentru imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii ar trebui sa fie mai mari. De asemenea, utilizarile sa ia in calcul preponderent instrumente financiare, respectiv crearea fondului de actiuni sau garantii la nivel de portofoliu pentru instrumente de datorie.
  • Bancile impreuna cu clientii trebuie sa-si dezvolte cunoasterea reciproca si sa reduca asimetria de informatii, astfel incat nivelul finantarilor bancare sa fie mai mare, potentat si de masurile propuse anterior.
  • De asemenea, ar fi recomandabil ca societatile sa-si capitalizeze profiturile in perioade de avans economic, pentru a-si intari rezistenta si a-si pastra accesul la finantarea bancara in perioade de recesiune sau dificultati specifice sectorului in care activeaza. Companiile romanesti sunt printre cele mai slab capitalizate din regiune, asadar nevoia de crestere a capitalurilor proprii e evidenta.

“La fel de importanta este acumularea de cunostinte la nivelul companiilor locale, ca si premisa pentru succesul in afaceri si conditie favorizanta in obtinerea finantarilor. Aspecte legate de dimensionarea si exploatarea potentialului de piata (marketing, comunicare, vanzari, gama de produse, servicii catre clienti), planificarea financiara, organizarea eficienta a activitatii sau selectia, dezvoltarea, implicarea si satisfactia personalului sunt elemente critice pe care ar trebui sa le aibe in vedere orice companie. In acest context, bancile pot actiona ca facilitatori ai accesului companiilor mici si medii la resurse de cunostinte”, a concluzionat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri