EximBank pune la dispozitia bancilor comerciale un plafon de garantare in valoare de 200 de milioane de lei, pe care institutiile bancare de pe piata locala il pot utiliza in acest an pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), in cadrul unui acord in care vor primi o suma in limita careia EximBank va emite garantii de stat pentru creditele de investitii sau pentru activitatea curenta a companiilor.

"Accesul la facilitatile unei garantii de stat sustine IMM-urile in procesul de obtinere a finantarior de care au atata nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de munca, iar, pe de alta parte, permite bancilor partenere sa accelereze creditarea, avand consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate. Garantiile pe care statul roman le pune la dispozitia companiilor prin intermediul EximBank reprezinta o resursa extraordinara si accesibila pe care, incurajam atat firmele mici si mijlocii, cat mai ales bancile comerciale, sa o exploateze mai mult”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Procentul de acoperire a creditelor prin garantiile de stat emise de EximBank in cadrul unui plafon variaza in functie de destinatia finantarii acordate fiind de maximum 80% in cazul creditelor de investitii si de maximum 70% pentru creditele destinate finantarii activitatii curente. Garantiile emise in cadrul acestui plafon completeaza garantiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de banca si considerate eligibile de banca finantatoare.

Acesta noua facilitate face parte din portofoliul de produse de garantare pe care statul roman, prin EximBank, le pune la dispozitia bancilor comerciale pentru sustinerea accesului la finantare al companiilor locale.

Cel mai recent produs de acest tip lansat de banca este contragarantia in numele si contul statului prin care EximBank garanteaza maximum 80% din scrisorile de garantie bancara ce urmeaza sa fie emise de bancile comerciale pentru proiecte de investitii in domenii economice prioritare.

O alta categorie de produse gestionate de EximBank in contul statului este cea destinata minimizarii riscurilor, banca avand in portofoliu o gama variata de produse de asigurare orientate catre reducerea substantiala a riscurilor comerciale si politice ce pot aparea in derularea tranzactiilor comerciale.

EximBank, detinuta de stat, are ca principale servicii finantarea, garantarea si asigurarea, obiectivul institutiei de credit fiind sa sustina activitatea exportatorilor, a IMM-urilor si companiilor cu proiecte in domenii prioritare pentru economie, in special a celor care contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Anul trecut, EximBank a obtinut un profit de 46,6 milioane lei, in timp ce expunerea totala a urcat la 4,7 miliarde de lei, de la 4,5 miliarde de lei anul anterior. In primele noua luni din acest an profitul net s-a situat la 55 de milioane de lei, in urcare cu 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri