Relatia dintre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si contribuabili s-a inrautatit in ultimii doi ani, din cauza presiunii pentru colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat. Presiunea este cu atat mai mare in prezent, avand in vedere ca veniturile bugetare se afla la minime istorice ca procent in PIB. In acest context, anuntul presedintelui ANAF cu privire la extinderea controalelor ingrijoreaza contribuabilii, care se tem de eventuale abuzuri din partea inspectorilor Fiscului.

“Din pacate, relatia dintre contribuabili si ANAF s-a inrautatit in ultimii doi ani. Aceasta situatie vine din presiunea de a colecta cat mai mult la bugetul statului si s-a inrautatit in sensul in care inspectorii fiscali incerca sa colecteze cat mai mult taxe in cadrul controalelor, in foarte multe cazuri fara o justificare legala solida a tratamentului fiscal corect. Am vazut ca inspectorii inclina sa interpreteze legislatia in favoarea Fiscului in mult mai multe cazuri decat in trecut. Totodata, acestia fac mult mai multe sesizari penale, in foarte multe cazuri fara a exista un argument legal solid”, a explicat Vlad Boeriu, tax partner in cadrul Deloitte Romania, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Mai mult, el sustine ca sunt tot mai multe cazuri in care legislatia este interpretata de ANAF total diferit de pozitia Ministerului Finantelor.

“Este deja celebru cazul cu taxarea inversa, sistem care are drept scop prevenirea evaziunii. Jurisprudenta CJUE, care este obligatorie si in Romania, spune ca in cazul taxarii inverse nu poti sa respingi doar dreptul contribuabilului de deducere, daca consideri ca tranzactia nu este reala, ci trebuie sa imi anulezi si suma colectata din TVA. Prin urmare, impactul ar trebui sa fie zero. MFP imbratiseaza aceasta viziune, dar, in schimb, in foarte multe controale vedem in continuare, la zece ani de la aderarea la UE, ca inspectorii fiscali resping doar dreptul de deducere, pastrand TVA colectata”, a subliniat Boeriu.

Potrivit acestuia, in astfel de cazuri se ajunge in instanta, contribuabilii castiga, dar dupa ani de zile in care au stat cu banii blocati si devin indreptatiti sa solicite ei dobanzi ANAF, care se platesc tot din bugetul de stat.

De ce sunt greu de realizat controalele anuntate de ANAF?

Referitor la anuntul presedintelui ANAF cu privire la intetirea controalelor incepand din aceasta luna, consultantul citat se inteaba daca institutia are suficienti inspectori pntru astfel de actiuni.

“Anuntul a fost ca se va controla cam toata aria de contribuabili, din toate industriile, toate categoriile de marime s.a.m.d. Prima dilema este daca exista aceasta capacitate (de personal-n.r.)! De ce nu s-a facut pana acum sau de ce au durat si dureaza atat de mult inspectiile fiscale in momentul de fata, de ce sunt asa de mari intarzieriele la rambursarile de TVA. Pana cum, explicatiile date pentru aceste intarzieri au fost legate de lipsa de personal. Si atunci nu stiu cum se va ajunge sa se controleze un numar si mai mare de contribuabili”, a adaugat Boeriu.

Potrivit acestuia, cresterea veniturilor la buget este de dorit, insa depinde care sunt modalitatile utilizate in acest scop si cat sunt de eficiente.

“Pentru cresterea colectarii pe termen foarte scurt, nu te poti concentra pe evaziune, pentru ca masurile de combatere a evaziunii au un efect in timp. Si, in paralel, trebuie sa gasesti resurse undeva. Si atunci, in multe cazuri, se ajunge in situatiile de care vorbeam, respectiv aplicarea unui tratament fiscal interpretat in mod clar de catre inspectori in favoarea ANAF si in defavoarea contribuabililor, doar pentru a creste colectarea”, explica reprezentantul Deloitte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri