Esecul fuziunii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu piata monetara, de derivative, din Sibiu, datorat neintelegerilor la pret, a amanat consolidarea pietei de capital romanesti, a deschis terenul pentru eventuale fuziuni cu burse straine si va duce la aparitia unor produse noi la Bucuresti
Respingerea fuziunii dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) va duce la o concurenta intre cele doua institutii ale pietei de capital din Romania, sunt de parere majoritatea actorilor din piata, arata NewsIn.

Aparitia concurentei intre piete are efecte atat pozitive, cat si negative pentru investitori, insa este greu de precizat in acest moment care vor fi predominante, sustine Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu ar fi reprezentat continuarea drumului de consolidare a pietei de capital romanesti, inceput prin fuziunea BVB-Rasdaq; de altfel, consolidarea pietelor financiare reprezinta o tendinta puternica manifestata in ultima perioada la nivel global, spune Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cele doua burse vor fi nevoite, acum, in perspectiva apropiatei aderari la Uniunea Europeana, sa isi diversifice oferta de produse pentru a putea face fata concurentei cu bursele europene, proces pe care fiecare dintre ele deja l-a inceput.

Ideea fuziunii dintre BVB si BMFMS a aparut in 2003 si a fost descrisa in "Strategia de dezvoltare a pietei bursiere din Romania" adoptata de comunitatea brokerilor. Unul dintre obiectivele propuse atunci a fost dezvoltarea mai rapida a segmentului de piata dedicat instrumentelor financiare derivate, pentru ca la momentul integrarii in UE institutiile pietei de capital din Romania sa fie pregatite sa faca fata competitiei si provocarilor generate de operarea pe o piata unica a serviciilor financiare. Proiectul de fuziune dintre cele doua Burse a fost un proces indelung tergiversat. in luna octombrie, compania Ernst&Young a finalizat evaluarile celor doua institutii, in baza rezultatelor financiare obtinute la sfarsitul lunii aprilie.

Mariajul BVB cu piata monetara din Sibiu, deceptia anului pe piata de capital
Cele doua burse se aflau, in septembrie, de mai multe luni, in negocieri avansate privind o posibila fuziune, care a fost acceptata de principiu. Cum nu toate casele de brokeraj care sunt actionare ale BVB au si detineri la bursa monetara din Sibiu, chestiunea evaluarii celor doua piete s-a dovedit a fi foarte spinoasa care a dus, in final la blocarea fuziunii.

Dupa evaluarile finale, adunarea generala a actionarilor BVB a decis respingerea proiectului de fuziune cu BMFMS, Bursa din Bucuresti urmand sa demareze programul de tranzactionare a instrumentelor derivate.

Aceasta situatie nu va impiedica insa BVB sa urmareasca obiectivul pe care si l-a propus: cresterea pietei instrumentelor financiare derivate din Romania. De aceea, cel mai probabil in prima parte a anului viitor vor fi lansate la BVB tranzactiile cu contracte futures, ceea ce va pune in competitie BVB si BMFMS. Repozitionarea celor doua institutii va avea ca efect imediat segmentarea lichiditatii pietei instrumentelor financiare derivate in cele doua ringuri de tranzactionare, iar pe termen mediu si lung va determina o concentrare naturala a pietei la nivelul celei mai performante dintre cele doua, este de parere Stere Farmache, directorul general al BVB.

BVB si BMFMS divorteaza cu scandal, dupa o logodna prelungita

Dupa abandonare proiectului de fuziune, intre cele piete au aparut frictiuni. Primul pas a fost un anunt al BVB, care si-a dat seama ca nu are nici un aranjament contractual cu piata Sibiu, unde se joaca derivative contruite pe baza evolutiei actiunilor listate la Bucuresti. BVB sustine ca si-ar fi dat acordul doar Bursei din Viena, unde investitorii pariaza pe un indice contruit din opt titluir lsitate la Bucuresti, ROTX. Chestiunea n-a fost lamurita, deoarece nu este clar daca reglementarile pietelor de capital impun acorduri de principiu intre burse pentru crearea unor produse derivate.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) acuza, la inceputul lunii noiembrie, Bursa de Valori Bucuresti de atitudine neloiala si santaj, intr-o disputa legata de furnizarea de date din piata bucuresteana, pe baza carora se fac tranzactiile cu derivativele din Sibiu.

Bursa din Bucuresti a transmis o adresa de avertizare catre compania SoftNet, care furniza datele necesare calculului indicilor jucati pe piata la termen. Reprezentantii companiei SoftNet au precizat ca societatea a primit din partea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) o adresa prin care erau avertizati asupra modului de utilizare a fluxului de date al BVB. Reprezentantii companiei au caracterizat situatia ca fiind delicata si au precizat ca se abtin de la comentarii pana cand departamentul juridic va studia in detaliu problema.

Piata de capital isi va continua dezvoltarea, sustin brokerii

Fuziunea dintre cele doua Burse fi putut crea o serie de efecte benefice in piata de capital", a declarat Petru Prunea, membru in Consiliul BVB. Din anumite puncte de vedere, piata in ansamblu va avea de pierdut la capitolul vizibilitate si eficienta, prin existenta a doua burse, doua seturi de mecanisme si proceduri, costuri si proceduri suplimentare, etc.

Din alte puncte de vedere vor exista castiguri, si va fi interesant sa urmarim rezultatele concurentei dintre cele doua burse, fiecare din acestea urmarind sa acopere segmentul curent de activitate al celeilalte; astfel, investitorii pot avea o oferta de investitii mai bogata, este de parere presedintele Intercapital Invest.

Mariajul BVB cu piata monetara din Sibiu, deceptia anului pe piata de capital
Concluzia mea este, insa, clara: piata se va dezvolta in continuare, indiferent ca pe aceasta exista o singura bursa, BVB plus BMFMS sau doua burse separate, BVB si BMFMS, sustine Pasol.

"Prin neimplinirea fuziunii se creeaza posibilitatea reducerii costurilor de tranzactionare, dar si mentinerea si aparitia unor noi posibilitati de arbitraj", considera Alin Brendea.

O singura bursa ar fi insemnat o bursa mai puternica, capabila sa faca fata mai bine presiunilor concurentiale care vor apare de la 1 ianuarie odata cu intrarea in Uniune si permiterea accesului liber din partea caselor de brokeraj straine pe piata romaneasca, considera Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta KTD Invest.

Pe de alta parte insa faptul ca Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu a ramas in concurenta cu Bursa de Valori Bucuresti ar putea insemna o presiune in plus pentru aceasta din urma de a grabi implementarea de produse si tehnologii noi si de a reduce taxele de tranzactionare, ceea ce va constitui un avantaj clar pentru investitori.

Trebuie sa recunoastem cu totii ca desi BVB este cea mai veche si de traditie bursa din Romania totusi sta foarte slab la capitolul instrumente moderne de tranzactionare, nu reuseste mai deloc sa atraga noi investitori iar taxele de tranzactionare sunt nejustificat de mari. In plus transparenta BVB prin serviciile de informare este destul de limitata. Exista premise ca aceste lucruri sa se imbunatateasca, vrand-nevrand, ca urmare a presiunii concurentiale pe care BMFMS o va exercita, sustine Panait.

Principalul dezavantaj il constituie esecul nasterii unei entitati cu adevarat reprezentativa la nivelul economiei nationale, ce ar fi putut sustine mai coerent un program de dezvoltare al pietei bursiere, considera Alin Brendea.

BVB isi continua programul de dezvoltare anuntat la inceputul anului 2006

In acest moment din punct de vedere tehnic, atat ca reglementari, cat si la soft de tranzactionare sunt gata sa tranzactionam contractele la termen (futures) construite pe indicele BET. Am depus documentatia la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si speram ca pana la sfarsitul anului sa obtinem aprobarile necesare, a declarat Stere Farmache.

Mariajul BVB cu piata monetara din Sibiu, deceptia anului pe piata de capital
"Proiectul de fuziune cu BMFMS a fost doar una din solutiile pe care le-am avut in vedere pentru introducerea instrumentelor financiare la BVB. Am demara deja un program de testare a aplicatiei bursiere care va sustine functionarea pietei produselor derivate", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

In plus, conducerea BVB intentioneaza ca pana in anul 2010 sa ofere investitorilor posibilitatea de a investii nu doar in actiuni, obligatiuni si drepturi (produse disponibile in anul 2006) ci si titluri de stat, titluri si obligatiuni ipotecare, optiuni pe termen lung (warant-uri), titluri de participare la fonduri de investitii, fonduri listate (Equity Traded Funds) si produse financiare sintetice (alcatuite din actiuni si instrumente derivate).

Sibiul sta de vorba cu Budapesta si cu Bursa din Frankfurt

"Dupa parerea mea, in cele din urma, in Europa va fi o singura Bursa", a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. Seful Bursei monetare din Sibiu a recunoscut ca au existat contacte atat cu Bursa din Budapesta cat si cu cea din Frankfurt, cu care BMFMS are in acest moment colaborari. "in plus, intentionam sa tranzactionam cereale si aur, tranzactii pentru care colaboram cu Bursa din Budapesta", a mai spus Ancuta.

Bursa din Sibiu va demara proiectele de tranzactionare a actiunilor si a indicilor, pentru acestia din urma fiind deja depusa documentatia la CNVM. De asemenea, BMFMS va oferi investitorilor o piata spot unde sa fie tranzactionate actiunile cel tarziu la 1 ianuarie 2007, potrivit presedintelui bursei sibiene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri