MKB Romexterra Fond de Pensii SA tinteste 5% din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) si va investi circa 9 milioane lei in companie in primul an de activitate si inca 6,5 milioane lei in al doilea an pe piata, a declarat, citat de NewsIn, presedintele executiv al societatii, Enache Jiru.
"Investitiile vor fi mai importante in primul an de activitate, deoarece compania va avea costuri mai mari legate de atragerea participantilor in perioada 17 septembrie - 17 ianuarie, in special cele care tin de comisioanele pe care trebuie sa le plateasca agentilor de marketing", a explicat Enache Jiru.

Compania va distribui pensii private pe pilonul II prin reteaua bancii MKB Romexterra, precum si prin agenti de marketing. Jiru a precizat ca, pentru inceput, compania pe care o conduce a atras peste 250 de agenti de marketing care se afla in curs de avizare, urmand ca inca o mie de agenti de marketing sa fie autorizati in perioada imediat urmatoare.

Compania MKB Romexterra Fond de Pensii SA are un profil de risc mediu si va investi 65% in instrumente cu risc scazut, care includ titluri de stat emise in Romania si in alte tari din Uniunea Europeana (cu o pondere de 50%), titluri de stat emise in Statele Unite ale Americii, Japonia si Canada (10%) si obligatiuni emise de institutii financiare neguvernamentale (5%). Compania va mai investi 15% din active in instrumente cu venit fix, altele decat cele mentionate anterior, precum obligatiuni corporative (5%), obligatiuni municipale din Romania si Spatiul Economic European (5%) si obligatiuni municipale emise in Statele Unite, Japonia si Canada (5%). Restul de 20% din activele administrate vor fi investite pe piata de capital din Romania si din alte tari din Uniunea Europeana.

Enache Jiru considera ca sistemul de pensii private obligatorii va intra, probabil, intr-un proces de fuziuni si consolidari dupa o perioada de timp. "O companie care are 20.000 de participanti pe pilonul II ofera o valoare anume acelui fond de pensii pe care il administreza prin portofoliul pe care l-a acumulat. Piata se va maturiza in doi sau trei ani, astfel incat cotele mici dispar si vor avea loc fuziuni sau achizitii", a adaugat Jiru.

In opinia lui, o prima imagine realista asupra stucturii pietei pensiilor private obligatorii o vom avea dupa incheierea perioadei in care romanii isi pot alege fondul de pensii.

Compania MKB Romexterra Fond de Pensii SA a fost autorizata de arbitrul pensiilor private pe 14 septembrie pentru a administra atat un fond de pensii private obligatorii, cat si fonduri de pensii facultative. Capitalul social al companiei este de 5,5 milioane euro, atat cat prevede legea. "Conform planului de afaceri al companiei, intentionam sa majoram capitalul social cu doua milioane de euro anul viitor", a mai spus Jiru.

Pe pilonul II, compania administreaza Fondul de pensii administrat privat Fiducia, urmand ca la finalul acestui an sa fie infiintat si un fond pentru pensii facultative (pilon III). Fondul Fiducia a fost autorizat, marti, de arbitrul pensiilor private.

Compania MKB Romexterra Fond de Pensii este membra a grupului MKB Romexterra, care are ca actionar majoritar a treia banca de pe piata ungara, MKB Bank, controlata de banca germana Bayerische Landesbank (Bayern LB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri