Grupul israelian de asigurari Clal vinde subsidiara de pe piata romaneasca unui grup de oameni de afaceri din Romania pentru o jumatate de milion de euro, dar pierd circa 3,6 milioane euro din "aventura romaneasca", relateaza cotidianul Haaretz.
Potrivit acordului de vanzare a companiei, portofoliul in vigoare va fi preluat in perioada urmatoare de Omniasig VIG.

"In acest moment dorim sa asiguram clientii Clal Romania ca sunt depuse toate diligentele pentru a asigura o continuitate a contractelor aflate in derulare, respectiv asumarea corespunzatoare a tuturor obligatiilor contractuale fata de asigurati, conform politelor in vigoare", a declarat director general al Clal Romania, Valentin Tuca.

Circumstantele economice dificile au determinat grupul israelian Clal sa renunte la sustinerea dezvoltarii subsidiarei sale din Romania.

Conform acordului de vanzare a companiei, portofoliul in vigoare va fi preluat in perioada urmatoare de societatea de asigurari Omniasig Vienna Insurance Grup (VIG).

Pentru a pastra subsidiara din Romania, care are 152 de angajati, grupul Clal ar fi trebuit sa injecteze alte 5 milioane de euro in acest an. Pana in prezent, Clal a investit in afacerea din Romania 23 milioane dolari, arata publicatia israeliana.

"Clar Insurance va inregistra o pierdere de 20 milioane sekeli (3,6 milioane euro, la cursul actual n.r.) din aventura romaneasca", se spune in articolul din Haaretz.

In legatura cu subsidiara din Romania, compania Clal Insurance este implicata intr-un litigiu cu firma israeliana Elbit Imaging, care a acordat catre Clal Romania un imprumut de 6 milioane dolari, potrivit Haaretz.

Detalii despre structura actionariatului vor fi facute publice dupa incheierea procedurilor de validare din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), estimate a se finaliza in urmatoarea perioada.

Clal Tel Aviv a decis sa vanda subsidiara locala, in favoarea consolidarii activitatilor sale din Israel, desi rezultatele preliminare ale Clal Romania aveau o tendinta de crestere la sfarsitul primului trimestru al acestui an.

Potrivit companiei, volumul vanzarilor a crescut cu 20% fata de 31 martie 2008, in conditiile in care subscrierile de riscuri comerciale au crescut de circa trei ori, dar cele de constructii au scazut de zece ori din cauza contextului economic.

Schimbarea actionariatului va atrage cel mai probabil modificarea numelui companiei precum si schimbari semnificative in strategia de dezvoltare a companiei.

Clal Romania nu mai incheie polite Casco


"Chiar incepand de astazi (miercuri n.r.) s-a decis stoparea activitatii de subscriere a politelor Casco si intentionam notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in legatura cu suspendarea autorizatiei de emitere a asigurarilor RCA in cel mai scurt timp", a precizat Tuca.
Concomitent se vor lua masuri de eficientizare a costurilor operationale, cum ar fi renuntarea la reteaua teritoriala si optimizarea structurii organizationale.

Clal Romania si-a inceput activitatea pe piata de asigurari din Romania in decembrie 2006. In 2008, firma a afisat afaceri de circa 2 milioane euro si a ajuns la aproximativ 1.500 de clienti. Pentru acest an, compania estimase afaceri de cel putin 4 milioane euro si 4.000 - 5.000 de clienti.

Dupa incercarea esuata de a dezvolta vanzari directe de asigurari prin telefon in cursul anului 2007, actionarii au decis la inceputul lui 2008 sa restructureze compania si sa schimbe managementul, odata cu asumarea unor investitii considerabile care sa propulseze compania in primii zece asiguratori din Romania pana in 2012. Impactul recesiunii globale a determinat, insa, schimbarea completa a planurilor, care a condus in cele din urma la decizia de vanzare a companiei, se mai arata in comunicat.

Clal Romania este controlata de CIE Holdings BV, Olanda, cu 99,95% din capitalul social, alti actionari avand o participatie de 0,05%. Clal Insurance Enterprise Holdings Ltd din Israel este actionarul majoritar indirect, detinand 100% din capitalul CIE Holdings BV.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri